NAF: - Kunstig lav kilometerstand på bruktbilen er et varsel

Foto:

DEL

- Det er viktig å være på vakt og sjekke om kilometerstanden på bilen virker kunstig lav.

Det sier kommunikasjonssjef  Camilla Ryste i NAF i en pressemelding.

Juks med kilometerstanden på brukte biler er et utbredt problem. Hvert år blir norske bilkjøpere lurt for flere milliarder av kroner som følge av kilometer-juks.

Faren for at bruktbiler importert fra utlandet er jukset med er ekstra stor.

I følge NAF viser en EU-rapport viser at på hele en av tre tyske bruktbiler er det tuklet med kilometerstanden.

- Det ene er at man ikke får det man betaler for. I tillegg får man fort uforutsette verkstedutgifter. Eksempelvis kan man tro det er lenge til registerreima skal skiftes fordi kilometerstanden er for lav. Det kan medføre store motorskader, sier Ryste.

I 2013 beregnet NAF at det årlig jukses med kilometerstand på biler i Norge for mellom 2 og 5,3 milliarder kroner.

- Siden den gang har vi fått et register der kilometerstand rapporteres inn fra EU-kontrollene. Så noe har blitt bedre uten at vi har fått bukt med problemet, sier kommunikasjonssjefen.

EU-kontrollene gjør at kilometerstanden registreres for biler som er fire år og eldre. NAF mener at dette bare er en start som må lede til et nasjonalt kjøretøyregister der alle som er i kontakt med bilen så som på servicer, verkstedbesøk, forsikringsselskapene, bilberging og lignende, skal være pålagt å rapportere kilometer-stand til.

- Samme hvor godt kjøretøyregister vi får i Norge, så vil det ikke ta bort problemet for bruktbiler importert fra andre land, mener Ryste.

Det er ikke enkelt å oppdage juksing med kilometerstanden, men det er noen sjekkpunkter som er lure for å avsløre om kilometerstanden er skrudd tilbake:

  • Normal kjørelengde er 13 000 til 17 000 kilometer i året. Gang opp med hvor gammel bilen er.
  • Sjekk serviceheftet til bilen. Der står kilometerstand for hver service som er gjort på bilen. Mangler servicehefte må du spørre selger om han kan fremskaffe historikken på bilen. Vil ikke selgeren det, ikke kjøp bilen!
  • Se etter slitasje på ratt, seter og annet i interiøret på bilen. Har bilen lav kilometerstand, men mye slitasje inne i bilen, er det et tegn på juks med kilometerstanden.

Artikkeltags