Tradisjonen tro arrangerer Lionsklubbene i Rana på dame- og herresiden andeløp, så også i 2022. Tilbudet om å kjøpet ei and med nummer på gir den midlertidige «eieren» sjansen til å vinne en premie når plastendene konkurrerer nedover elva. Men det er ikke så verst å kunne bidra til gode formål heller.

– Vi må takke alle som gjør det mulig for oss å bidra med pengestøtte til lokale gode formål år etter år, understreker Lionsklubbene.

– Viktig arbeid

Overskuddet fra fjorårets andeløp gikk til Norske Redningshunder avdeling Rana. Overrekkelsen av 35.000 kroner skjedde under en tilstelning på Møteplassen.

Til gjengjeld fikk vi en orientering om det viktige arbeidet redningshundene og deres eiere gjør når ei ulykke eller katastrofe skjer, forteller Merethe Eliassen og Steinar Nilsen henholdsvis fra Lionsklubbene Stella Polaris og Lionsclub Mo i Rana.

For å bli redningshund er det krav som må tilfredsstilles. Hundene blir håndplukket, for ikke alle valper har gemyttet som skal til. Opplæringa går over flere år og krever stor innsats av fører når det gjelder tid og penger. Samtidig skal hunden være en familiehund.

– I Norske Redningshunder avdeling Rana er vi cirka 20 medlemmer og åtte godkjente hunder som kan rykke ut på kort varsel når det trengs, forteller Nan-Karin Anspach, Susanne Tortenvik og Bjørn-Erik Hansen.

Når hvert minutt teller

Overskuddet fra andeløpet på 35.000 kroner blir et bidrag til ny snøskuter som vil være en god hjelp i redningsarbeidet når det står om timer og minutter.

– Fordelen med oss er utrykningstida. Vi har ofte bare oss selv og hunden å møte opp med. Hunden har vi med oss på jobb for alltid å være i beredskap, forklarer Bjørn Egil Hansen.

Som redningshunder er det først og fremst hunderasene Retriever, Schæfer, Belgisk fårehund og Border Collie som benyttes.

– Hunden skal kunne søke både i snø, stein- og sørperas, sammenraste bygninger og ikke minst når folk har gått seg vill, forklarer medlemmene i den lokale avdelinga til Norske Redningshunder.

Klubben har hatt oppdrag over hele Helgeland og kan benyttes langt utover dette.