Når tiltakene kjennes på kroppen til dem med revmatiske diagnoser og muskel- og skjelettlidelser er det mange som har tunge dager

Marleen Rones, fylkesleder for Norsk Revmatikerforbund, skriver at vi alle må ta hensyn til hverandre og forholde seg til hygieneregler og tiltakene som blir gjort. Foto: Gøran O. Pedersen

Marleen Rones, fylkesleder for Norsk Revmatikerforbund, skriver at vi alle må ta hensyn til hverandre og forholde seg til hygieneregler og tiltakene som blir gjort. Foto: Gøran O. Pedersen

DEL

Revmatikere i Koronakrisen

LeserbrevKlokken er sju og jeg har våknet til en ny dag. En ny dag i denne Koronadugnaden. I noen minutter ligger jeg her og vurderer om jeg skal gå i pysjen min hele dagen. Ikke fordi jeg synes det er koselig, men fordi ryggen har stivnet og jeg kanskje ikke når anklene mine for å ta på buksene.

Dette kan være et eksempel på den brutale hverdagen til dem som har en revmatisk diagnose eller muskel- og skjelettlidelser. En hverdag som ofte er preget av smerter og stivhet, noe de kjenner på ekstra mye i denne Koronadugnaden, men som også blir påvirket av været. Spesielt her i Nord-Norge har det vært mye vær den siste perioden. Vær som har satt seg i kroppen til mange. Når også flere av tiltakene for å begrense smittespredning kjennes på kroppen til dem med revmatiske diagnoser og muskel- og skjelettlidelser er det mange som har tunge dager.

De har mistet sin behandling hos fysioterapeut, manuelterapeut eller andre. En behandling som bidrar til en hverdag med mindre smerter og stivhet, en behandling som er kjempeviktig i en kronisk hverdag! Også bassengtreningen i varmtvannsbassenget og andre treninger, ofte i regi av Norsk Revmatikerforbund, har blitt borte nå på grunn av tiltakene. Treningen som er ofte like viktig enn behandlingen hos fysioterapeut og som er samtidig en viktig sosial møteplass.

Andre møter, turgrupper, treningsgrupper, alt er borte. Det kjennes på kropp og sinn.

Mange personer med revmatiske diagnoser og muskel- og skjelettlidelser er i riskogruppen for å få et mer alvorlig sykdomsforløp når de blir smittet av viruset. Det kan være på grunn av nedsatt immunforsvar, tillegsdiagnoser, alder eller nedsatt allmentilstand.

Derfor er det viktig at alle tar hensyn til hverandre, forholder seg til hygieneregler og tiltakene som blir gjort. For våre medmennesker og for alle som er ekstra utsatt!

I Norsk Revmatikerforbund jobber vi kontinuerlig med å holde oss oppdatert rundt dagens situasjon og hva det betyr for våre medlemmer. Vi får oversikt over dine rettigheter, gir råd, tilbyr inspirasjon til viktig hjemmetrening og har tilgjengelig våre likepersoner for spørsmål og gode samtaler. Vi jobber for våre medlemmer og planlegger tilbud av mange gode aktiviteter og møteplasser når krisen i Norge er over!

For mer informasjon kan du klikke deg inn på revmatiker.no.

Marleen Rones,
fylkesleder i Nordland fylkeslag for Norsk Revmatikerforbund.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags