EL-avgifta må det gjøres noe med eller så forsvinner mulighetene for å realisere en ny norsk industripolitikk

Foto: Øyvind Bratt

Foto: Øyvind Bratt

Artikkelen er over 5 år gammel

Rana Blad mener det må gjøres noe med EL-avgifta nå, man har ikke tid til å vente på utredninger og politiske analyser.

DEL

Dagens lederFor en del år tilbake var det nærmest uttalt som en sannhet for evigheten at Norge var i ferd med å utspille sin rolle som industrinasjon. Tiden for de store industrielle satsingen i landet var ugjenkallelig over. Oljenasjon skulle vi være i mange tiår til, men som industrinasjon med landbasert industri bygd rundt naturgitt tilgang på råvarer som eksempelvis mineraler, var Norge ferdig.

Den siste tiden har imidlertid dette synset snudd. Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre har brukt mye energi og tid på å snakke om en ny industriell satsing i Norge. Den skal tuftes på de nevnte naturressursene og Norges unike tilgang til rein norsk kraft - vannkrafta.

Onsdag denne uka besøkte LO-leder Gerd Kristiansen Mo i Rana. Hun har åpenbart snakket med Støre om både dette og mer til. Under sin visitt inne på Mo Industripark viste hun seg å være veldig opptatt av at norsk rein miljøvennlig kraft må brukes til å skape arbeidsplasser i Norge.

LES MER (RB PLUSS): LO-leder: Skal vi få mer industri her til lands er det behov for litt fødselshjelp

Og hun var på helt rett plass for å komme med slike budskap. For er det noe Mo Industripark er opptatt av så er det å skape nye arbeidsplasser i Rana i industriparken med bruk av blant annet lokkemiddelet rein norsk grønn kraft.

LES MER (RB PLUSS): Rana har det som trengs for å etablere et internasjonalt datasenter, men hindres av at el-avgifta gjør strømmen for dyr

Det mangler ikke på planer verken i industriparken eller andre steder i Norge. En av disse planene er etablering av et internasjonalt datalagringssenter i Rana, kanskje med Apple-logoen på bygget, eller for den del Facebook eller Google-logoene. Alle ser at fordelene med å gjøre en slik satsing i Rana er til stede på samme måte som de var det i svenske Luleå og i Finland. Med ett unntak. Rammebetingelsene, som LO-lederen så fint kaller det, er ikke til stede i stor nok grad til at Norge og Rana blir attraktive og aktuelle som etableringssteder for internasjonale aktører som Apple og Facebook når de skal bestemme hvor de skal bygge sine neste datasentre.

Vi har plass, vi har rett klima, vi har tilgang til rein grønn kraft og snart alle de samferdselsmessige fasilitetene som skal til i form av storflyplass og solid infrastruktur for øvrig.

Når LO-lederen snakker om en ny industripolitikk hadde det vært fint om hun sterkere hadde flagget hva LO vil gjøre for å presse på for å få plass de nevnte rammevilkårene. Det handler slik vi ser det om spesielt ett rammevilkår - billig nok kraft. For det er her Norge forgår seg med dagens kraftregime og politiske handlingslammelse.

LES OGSÅ: Industripolitikken som Arbeiderpartiet nå nedsetter, vil helt klart gi store muligheter for en industrivekst også på Helgeland

EL-avgifta må det gjøres noe med eller så forsvinner mulighetene for å realisere en ny norsk industripolitikk i hvert fall når det kommer til datalagringssentre. De togene går nå, og tid til å vente på utredninger og politiske analyser har vi rett og slett ikke.

EL-avgifta kunne vært satt ned allerede den for industrien, hvis det hadde vært politisk vilje til det. Den viljen kunne LO-lederen tydeligere gitt til kjenne nå og for den del, for lenge siden. Det blir for dumt nå arbeidsplassene forsvinner til Danmark med hjelp av norsk rein grønn og subsidiert kraft, og da til overmål gjennom en norskfinansiert sjøkabel.

LES OGSÅ: Rana Ap vil stoppe strømkabler til Europa

LO-lederen lot seg imponere av det som finnes i industriparken på Mo. Vi hadde latt oss imponere av henne om hun hadde kommet med en resept for å skape grønn industri der en av medikamentene hadde vært et tydelig ja til lavere EL-avgift for industrien.

Ønsker du å holde deg oppdatert på det som skjer på Helgeland? Følg Rana Blad på Facebook og få nyheter, sport, kultur og meninger rett i din nyhetsfeed.

EL-avgifta kunne vært satt ned allerede den for industrien, hvis det hadde vært politisk vilje til det

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags