Ja til nikkelgruve

Den svenske regjeringen har i dag sagt ja til at det kan startes utvinning av nikkel i Rönnback i Tärnafjellene. Foto: Anette Fredriksen

Den svenske regjeringen har i dag sagt ja til at det kan startes utvinning av nikkel i Rönnback i Tärnafjellene. Foto: Anette Fredriksen

Artikkelen er over 5 år gammel

Den svenske regjeringen vil gjøre landet selvforsynt med nikkel fra Tärna.

DEL

Den svenske regjeringen har i dag gitt klarsignal til gruvevirksomhet i Rönnbäcken, rett øst for Tärnaby. Dette melder regjeringen i en pressemelding.

Det er Nickel Mountain AB som planlegger oppstart av en nikkelgruve i området. Gruveprosjektet kan skape 500 nye arbeidsplasser i Storuman kommune.

Driften er estimert å kunne pågå i 27 år, når man inkluderer forberedelser og etterarbeid. I tillegg til å skape 500 arbeidsplasser, vil virksomheten årlig generere rundt 115 millioner svenske kroner i skatteinntekter.

Beslutningen om å si ja til gruvevirksomhet er kontroversiell, og lokalt i Tärnaregionen har aksjonsgrupper jobbet mot en etablering. Store inngrep i naturen, muligheter for forurensing av vassdrag og konsekvensene for reindriftsnæringa er noe av bakgrunnen for motstanden. Regjeringen har imidlertid vektlagt at Rönnbäcken utgjør den suverent største nikkelforekomsten i Sverige. Landet importerer i dag all nickel, mens den planlagte gruvevirksomheten vil gjøre Sverige selvforsynte med nickel.

Dette har, for regjeringen på lik linje med Storuman kommune og Västerbotten fylkeskommune, veid tyngre enn miljøhensyn og hensyn til reindriftsnæringen. Det varsles imidlertid at tiltak for å begrense de negative konsekvensene mest mulig, vil inngå i en endelig konsesjon.

Artikkeltags