Ønsker mer datahjelp

Line Flaten (t.v.) og Irene Berg ved Velferdsetaten i Oslo synes arbeidshverdagen har blitt mye lettere etter at de tok datakurs i høst.

Line Flaten (t.v.) og Irene Berg ved Velferdsetaten i Oslo synes arbeidshverdagen har blitt mye lettere etter at de tok datakurs i høst. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Et klart flertall av den norske befolkningen ønsker å bli bedre på data og nett – og aller helst i jobbsammenheng.

DEL

(Siste) – Jeg trengte hjelp til det meste. Det var litt flaut å spørre kollegaene hele tiden, sier Irene Berg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kollega Line Flaten nikker ivrig:

– Jeg kunne ikke engang slå på en datamaskin. Nå har jeg riktignok ikke en stilling der vi bruker mye IKT, men jeg trenger datakunnskaper til å gjøre bestillinger, samt bruke e-post og intranett, sier Flaten.

De to damene er langt fra alene. I en undersøkelse fra Vox, nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk, om digital kompetanse i den norske befolkningen, oppgir hele 62 prosent i alderen 18-67 år at de ønsker å styrke sin digitale kompetanse. 48 prosent av disse sier de trenger det i jobbsammenheng.

– Behovet der ute er stort. Rapporten viser hvor viktig arbeidslivet er som læringsarena for digital kompetanse, sier Lene Katrin Guthu, seniorrådgiver i Vox, til ANB.

Vox forvalter blant annet opplæringstilbudet Program for basiskompetanse i arbeidslivet (BKA) for Kunnskapsdepartementet.

I fjor ble det delt ut i overkant av 90 millioner kroner til opplæring i lesing, skriving, regning og data i norske virksomheter. Spesielt er det data, ofte i kombinasjon med andre ferdigheter, flest får opplæring i.

– I jobbsammenheng kan man ikke lenger droppe å lære seg IKT. Vi så at noen av våre ansatte ikke var trygge på data, og trengte å øke basiskompetansen sin, forteller Kari Lie Danielsen og Uwe Ziebarth ved Velferdsetaten i Oslo kommune.

Kollegaene Line og Irene var ikke sene om å be da arbeidsgiveren satte i gang med datakurset gjennom BKA i høst.

– Arbeidshverdagen min er blitt mye lettere. Det var viktig for meg å komme meg opp ett nivå, innrømmer Irene.

Men det er ikke bare på jobb at dataferdighetene bærer frukter. Også på privaten merker kollegaene at kursinga er en fordel.

– Nå kan jeg ordne med e-post og lese aviser. Etter kurset betaler jeg til og med regningene mine på nett, ler Line.

For unge teknofile høres dette kanskje ut som en selvfølge, men undersøkelsen fra Vox viser en klar sammenheng mellom befolkningens alder og behovet for å bedre digitale ferdigheter. Behovet er på hele 70 prosent for dem i aldersgruppen 30-49 år. Aller flest knytter behovet til jobb. Av de mellom 50-59 år ønsker 64 prosent å bli bedre på data.

– Av de yrkesaktive som bruker IKT i jobb, er behovet for å forbedre egne ferdigheter størst for personer i aldersgruppen 50-59 år, opplyser Guthu. (ANB)

Artikkeltags