Rødøy fikk mest av samtlige kommuner - fin pott også til Lurøy

Rødøy er kommunen som kan se fram til aller mest penger fra havbruksfondet.

Rødøy er kommunen som kan se fram til aller mest penger fra havbruksfondet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Gjennom Havbruksfondet vil nordlandskommunene endelig få en uttelling for oppdrettsaktiviteten de har lagt til rette for. Fylkesråd Ingelin Noresjø er svært glad på kommunenes vegne.

DEL

Rødøy kommune er den som får aller mest fra Havbruksfondet. Kommunen får tilført 9,39 millioner kroner, mens Steigen får nest mest, 9,30 millioner kroner.

– Jeg er særlig fornøyd med at en kommune som Rødøy får en solid utbetaling på 9,4 millioner. De har ikke egen landbasert virksomhet, med lakseslakteri eller andre videreforedlinger. Men de har lagt til rette for ei næring som har tjent store summer på å få bruke havområdene i kommunen. Nå får de endelig uttelling for dette, sier fylkesråd for næring, Ingelin Noresjø (KrF) i en pressemelding.

Når oppdrettsnæringen nå får øke biomassen med to prosent i merdene, er det kommunene som skal få uttelling for at de stiller havarealer til disposisjon for havbruksnæringa. Dette har Noresjø etterlyst i mange år.

– Det skulle blått bare mangle at ikke kommunene får noe igjen for sin tilrettelegging. Det burde være en fast avgift i tillegg til Havbruksfondet, slik at kommunene får en forutsigbar årlig inntekt. Den vil selvsagt ikke være i den størrelsesorden som denne engangsutbetalingen fra Havbruksfondet, men den ville vært et godt intensiv for å tilrettelegge for denne næringen. Sånn sett en vinn vinn-situasjon for alle parter, argumenterer Noresjø.

Av de øvrige kommunene er det Hadsel som får tredje mest med 8,26 millioner kroner. Av kommunene på Nord-Helgeland kan Lurøy åpne kontoen for 5,31 millioner kroner, Nesna 1,63 millioner kroner, Rana 1,3 millioner kroner, Træna 750.000 kroner. Hemnes er en av åtte kommuner som ikke får midler fra havbruksfondet, blant de andre kommunene kan nevnes Grane og Hattfjelldal.

Havbruksfondet fordeler nær en milliard kroner til alle oppdrettskommunene i landet, etter hvor stor økning i antall kilo laks man nå får i merdene i den enkelte kommune.

Slik fordeler tidelingen seg per kommune.

Slik fordeler tidelingen seg per kommune.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken