Nova Sea AS skal utvikle sushimarkedet i Norge sammen med restaurantkjeden Alex Sushi AS.

Daglig leder Petter Sandberg i Alex Sushi Holding AS er svært glad for det samarbeidet de nå innleder med Nova Sea AS.

– Det er veldig spennende at vi som en sluttforbruker av laksen før konsumenten innleder et tett samarbeid med råvareprodusenten. Nå skal våre kokker være med å definere hvilke standarder laks for sushi skal ha, sier Sandberg.

Det som spiller inn er blant annet fettinnhold, struktur på kjøttet og farge. Formålet med en standard er å sikre at sushikokkene vet at de hele tiden får laks med den samme kvaliteten.

Daglig leder Odd Lorentz Strøm er like fornøyd.

– Vårt folk ved produksjonslinjene synes det er spennende å lete etter den perfekte laksen til sushi, sier han.

Strøm synes det er kjekt at Nova Sea har fått på plass et samarbeid med den beste sushirestauranten i Norge.

Økt verdiskapning

Grunnen til at Nova Sea kaster seg på sushi er at denne formen å nytte ut laksen på blir mer og mer populær.

– Norske ganer har oppdaget laks i rå form gjennom sushi og sashimi, sier Odd Lorentz Strøm.

Han forteller at selskapet nå investerer stort i videreforedling av laks gjennom et nytt filetfabrikk.

– Her ser vi for oss å ha ei avdeling der laksen skal skjæres ned i produkter retter enda mer ut mot forbrukerne. Denne vil være på plass siste halvår av 2013, sier han.

Strøm kan ikke nå si hvor mange som vil jobbe mot sushi, men det vil bli noen.

– Når vi satser mot videreforedling, er det viktig med kontakter inn mot en etablert aktør i markedet. Sammen skal vi utvikle gode produkter. Veien blir til mens vi går, sier Nova Sea-sjefen.

Han medgir at dette vil føre til at laks fra Lovund i enda større grad blir solgt i hjemmemarkedet.

Take-away og detaljhandel

Det er et langsiktig samarbeid Nova Sea AS og Alex Sushi AS nå innleder.

– Første trinn består i å finne den rette sushilaksen. I løpet av november skal vi begynne med leveranser av topp sushilaks direkte til Alex Sushis restauranter i Oslo, sier Strøm.

Han poengterer at dette handler om fersk rund laks.

Neste trinn blir å fortsette produktutviklingen slik at en lager nye lakseprodukter som kan selges gjennom Alex Sushi Take Away og på sikt ute i detaljhandelen.

– Det betyr nødvendigvis ikke at man satse på vakuumpakkede sushipakker i kjøledisken. Rett laget sushi er slik at det er kald rå fisk, som er tilberedt med varm nykokt ris. I dag er det ingen som kjøper ferdiglaget taco med kjøtt, saus og grønnsaker inne i et skjell for oppvarming hjemme. Folk kjøper ingrediensene i for av råvarer og krydder. Dette kan kanskje bli veien å gå i forhold til sushi, sier daglig leder Petter Sandberg i Alex Sushi Holding AS.

Les mer om denne saken i fredagens papirutgave av Rana Blad eller på vår e-avis.