Gå til sidens hovedinnhold

Spiller seg til mer økonomikunnskap

Artikkelen er over 9 år gammel

Gjennom et brettspill erfarer ferske etablerere og gründere hvordan verdens rå økonomiske virkelighet er.

Det vanskeligste for en fersk bedrift er å få endende til å møtes. Det vet alle som starter noe nytt. Dette skyldes høye oppstartskostnader, uten at man får inn penger fra salg av produkter og tjenester. Om man har en god tanke og idé, betyr det ikke at man kan bedriftsøkonomi til fingerspissene. I forbindelse med denne høstens etablererkurs i regi av Aktiv Næringsservice og RU (Rana Utviklingsselskap) fikk de 20 deltakerne en ekspresslæring om bedriftsøkonomi av kursholder Alf Kirkeberg i selskapet Learning by doing AS.

Ved hjelp av en monopollignende spill gjør han ting som blant annet balanse- og resultatregnskap, økonomiforståelse, bruk av nøkkeltall og pengeflyt mer spennende enn det i utgangspunktet høres ut som. Opplegget er et økonomikurs for ikke-økonomer.

Lærerikt opplegg

Maibritt Lervik, som jobber med å etablere et firma for utleie av eiendom, synes opplegget er veldig interessant.

- En ser hvordan det går de første tøffe årene, da man ikke har inntjening. Jeg vil kalle dette et lærerikt og interessant spill, sier hun.

Lervik understreker at spillet og blodrøde starttall slett ikke skremmer henne fra å starte opp noe.

Hennes medspiller Benedicte Villmo forteller at de har kjørt et offensivt opplegg i starten, men de tror ting snur seg i driftsår tre.

- Mitt mål er å starte opp som privat audiograf, sier hun.

God oppslutning

Bedriftsrådgiver Annfrid Oline Olsen i RU synes opplegget med et ekspresskurs i bedriftsøkonomi fungerer.

- Vi har hatt en god oppslutning med 20 deltakere. De gledelige er at halvparten er kvinner og aldersspredningen er stor. Fra folk i tjueårene til 60 år. Spranget av ideer er stort, alt fra nye ideer til tradisjonelle næringer. Tanken bak etablererkurset er at det skal gjøre folk i stand til å lage en forretningsplan etter endt kurs, sier hun.