(Siste)

En førerløs bil kjører deg til lufthavnen. Du sjekker inn bagasjen med iris-skanning – og går rett gjennom sikkerhetskontrollen der du sjekkes mens du er i bevegelse. Det kan bli framtiden på Avinors flyplasser i Norge. 

I løpet av et par tiår – kanskje før, vil «screening in motion» være å finne på lufthavnene.

– Produsenter av sikkerhetsutstyr tenker i mye større grad prosess og utstyr som skal gi god flyt gjennom sikkerhetskontrollen enn de gjorde før. De forsker nå tungt på teknologier som kan effektivisere sikkerhetskontrollen, og jeg tror at «screening i motion» blir det neste «store» innen sikkerhetskontroll av passasjerer. Det sier securityrådgiver hos Avinor, Ole Folkestad.

Han beskriver hvordan passasjeren kommer til en korridor hvor vedkommende sjekker inn bagasjen med mobil eller iris-skanning (lese av konturene i øyet ditt), før han eller hun går inn i korridoren der du kontrolleres mens du er i bevegelse. Ved enden av korridoren får du utlevert håndbagasjen – eller plukker den opp på et pick-up point ved å bruke mobilen. Dette kan for eksempel være ved gaten din, forklarer Folkestad.

I dag er teknologien på plass for å gjøre dette på stillestående passasjerer, og flere lufthavner har installert security skannere.

– Fordelen med å gjøre det på passasjerer i bevegelse, er at du slipper flaskehalser som skaper kø og irritasjon. Det er også kostnadskrevende, fordi det fører til stor bruk sikkerhetskontrollører, påpeker Ole Folkestad.

Noen av de teknologiene som vurderes for «screening in motion», vil gjøre det mulig å se hva passasjeren bærer på seg, men også hvilket materiale gjenstandene er laget av. Samtidig  vil bildeteknologien forbedres, noe som bidrar til at en også kan identifisere objektet ut fra formen.

Det betyr for eksempel at et nøkkelknippe i lommen, som i dag betyr at du blir stoppet i sikkerhetskontrollen, ikke lenger må undersøkes av kontrolløren.

Men det er ikke bare sikkerhetskontrollen som vil være kraftig endret om noen tiår. Hele reisen vil bli mer basert på teknologi, tror presseansvarlig ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen.

– Vi kan tenke oss at huset ditt sitter på integrert datakraft, hvor du bare ved å gi en muntlig beskjed kan bestille flybilletten hjemme.

– Du blir kjørt av en førerløs bil/drosje til flyplassen. Bagasje og innsjekking håndteres av robotteknologi ved ankomst. Når du passerer butikkene på lufthavnen, finnes det skjermer som viser deg med de plaggene du er interessert i å kjøpe (virtuelle prøverom). Du klikker på skjermen ved kjøp og får varene levert på destinasjonen – eller lagt i den førerløse drosjen/bilen som venter på deg når du kommer fram. Det samme gjelder duty-free varer når du returnerer, uttaler Westher Andersen.

Han peker på at utviklingen går svært raskt, og at bare fantasien setter grenser for hvordan vi vil reise noen tiår fram i tid. (ANB)