Vil kvotere fram menn

Ap-nestleder Helga Pedersen vil gi menn ekstrapoeng for å utdanne seg til å jobbe i barnehager og innen eldreomsorgen.

Ap-nestleder Helga Pedersen vil gi menn ekstrapoeng for å utdanne seg til å jobbe i barnehager og innen eldreomsorgen. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Ap-nestleder vil gi kjønnspoeng til menn som utdanner seg til førskolelærer eller jobb innen eldreomsorgen.

DEL

(Siste) – I dag får menn kjønnspoeng for å jobbe med dyr. Jeg mener det er enda viktigere å gi slike poeng til menn som vil jobbe med mennesker, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun viser til at det i dag gis kjønnspoeng for menn som tar veterinærutdanning. Ap-nestlederen mener det er minst like logisk å gi kjønnspoeng for menn som velger førskolelærerutdanning og visse helse- og omsorgsfag.

Pedersen forteller at Arbeiderpartiets programkomité, som hun leder, går inn for kjønnspoeng til disse yrkesutdanningene.

– Kvinner har i mange år fått kjønnspoeng til yrker der kvinner er underrepresentert, sier hun og peker på at det eksempelvis gis to tilleggspoeng til kvinner som søker ingeniørstudier. Nå mener Pedersen at det er det på tide å tenke slik også for flere menns vedkommende.

– Like viktig som at kvinnene inntar nye posisjoner i samfunnet, er det viktig at mennene gjør det. I dag er menn underrepresentert i barnehager og i eldreomsorgen. Vi trenger menn på disse frontene, all den tid halvparten av barnehagebarna er gutter og nesten halvparten av de gamle som trenger omsorg er menn, sier Ap-nestlederen.

– 8. mars er en anledning til å se framover. Noe av det viktigste er å legge til rette for at både kvinner og menn kan bryte nye barrierer, sier hun og nevner et annet forslag fra Arbeiderpartiets programkomité.

– Vi mener det må legges bedre til rette for at 40 prosent av de øverste lederne i staten er kvinner, sier Pedersen og mener at dette bør gjelde både statsforvaltningen og ledelsen i statlige foretak og selskaper der staten er en dominerende eier.

– Det handler om å pålegge statsforvaltningen og de statseide foretakene å tenke rekruttering av framtidige kvinnelige ledere, sier hun og framhever viktigheten av å utvikle ledertalenter tidlig.

Ikke radikalt

– Vi tenker ikke på radikal kvotering der den ene av to kvinner automatisk skal velges dersom de konkurrerer med 98 mannlige søkere, sier Pedersen.

Hun er stolt av å ha bidratt til å gi landet den første kvinnelige fiskeridirektøren og den første kvinnelige kystdirektøren.

Pedersen passer også på å nevne det hun mener er de viktigste likestillingspolitiske seirene de siste årene: Full dekning og makspris i barnehagene og pappaperm. (ANB)

Artikkeltags