Gå til sidens hovedinnhold

Nedgang på 3,3 prosent på klimautslipp i Nordland: – Vi satser offensivt for å kutte utslipp fra samferdsel

Artikkelen er over 2 år gammel

63 prosent av fylkeskommunens klimautslipp er fra samferdsel. Det jobbes både innen buss, hurtigbåt og ferge for å få ned utslippene.

Fylkestinget i Nordland har for andre gang fått presentert et klimaregnskap.

– Vi må sørge for at også fylkeskommunen slipper ut minst mulig klimagasser. Da må vi vite hvor vi skal kutte, sier fylkesråd for miljø, Aase Refsnes (SV), i en pressemelding.

Regnskapet gir en oversikt over både størrelsen på utslippene, og hvor de kommer fra. Hensikten er å redusere fylkeskommunens utslipp.

– Tallene skal nå også brukes som grunnlag for klimabudsjettet for 2020 for enda bedre styring på klimautslippene, sier Refsnes.

Satser offensivt

Det nye klimaregnskapet viser en nedgang med 3,3 prosent sammenlignet med klimaregnskapet for 2016. Ferjer, hurtigbåt og buss står for 63 prosent av fylkeskommunens totale utslipp.

– Vi satser offensivt for å kutte utslipp fra samferdsel. Et av tiltakene som er gjort er kjøpet av de nye NEX- hurtigbåtene som vil redusere drivstoffbruken med rundt 30 prosent. Det jobbes også med innføring av nullutslippsløsninger for buss, hurtigbåt og ferge, sier Refsnes i pressemeldingen.

Makt som innkjøper

Resten av utslippene fra fylkeskommunal virksomhet er i stor grad knyttet til indirekte utslipp fra energiforbruk og kjøp av varer og tjenester. I 2018 kjøpte fylkeskommunen varer og tjenester for 4,3 milliarder kroner.

– Vi har et stort budsjett, og er veldig opptatt av å stille miljøkrav og bruke vår innkjøpsmakt når vi handler varer og tjenester, sier fylkesråden. 

Ny klimaplan

Refsnes påpeker at både klimaregnskapet og FNs bærekraftsmål er viktige grunnsteiner i arbeidet med å revidere den regionale planen vår «Klimautfordringene i Nordland».

– Nordland fylkeskommune og nordlandssamfunnet skal følge opp FNs bærekraftsmål. Det betyr at vi blant annet må tilpasse oss klimaendringene, skape grønnere løsninger og innføre gjenbruk av så mye som mulig, sier Refsnes.

Les også

En av Norges eldste ferger kommer til å gå ennå mange år

Les også

Elferjer i Sandnessjøen, Levang og i Søvik fra 2022: – Vi vil ha høy frekvens

 

Kommentarer til denne saken