Gå til sidens hovedinnhold

Nedjustering av TISK: – Vi må omstille oss til å akseptere at smittetall og kontroll ikke lenger er det viktigste

Fra kommende mandag nedjusteres den såkalte TISK, testing, isolasjon, smittesporing og karantene, i alle landets kommuner.

– Målsettingen er fortsatt å begrense smittespredning, men med minst mulig inngrep i hverdagen til den enkelte, melder konstituert kommunikasjonssjef i Rana kommune, Tore Bratt, i en pressemelding.

Her opplyses det også at det har vært fem positive koronaprøver i kommunen de siste tre dagene.

Med nedjustert TISK, overføres mye av ansvaret for å begrense smittespredningen fra kommunen til befolkningen, står det i pressemeldingen.

– Det aller viktigste tiltaket i tiden som kommer er at du holder deg hjemme når du er syk, og tester deg. Dette ansvaret ligger på den enkelte. Smittevernanbefalingene gjelder fortsatt, sier Bratt i pressemeldingen.

– Personer som tester positivt, og deres nærkontakter, må sette seg grundig inn i informasjonen de får fra kommunen, og gjøre det de får beskjed om å gjøre. Covid-19-pandemien har vist at befolkningen følger råd og anbefalinger så vi tror at dette kommer til å fungere godt.

Endringen vil medføre at smitten ikke vil forfølges like intenst som tidligere.

– I Rana har vi under hele pandemiforløpet hatt god kontroll på smittekilder og i hvilke miljø smitten skjer. Med nedjustert TISK vil vi ikke lenger forfølge smitten like intenst som man har gjort tidligere. Smitten slippes ikke fri, men vi må omstille oss til å akseptere at smittetall og kontroll ikke lenger er det viktigste. En større andel av de som smittes vil ha ukjent smittekilde.

Kommunen oppfordrer dem som ennå ikke har fått tatt vaksine, men ønsker det, om å ta kontakt med kommunens koronatelefon og få time til vaksinering.

– En dose beskytter godt mot alvorlig sykdom, men du trenger to doser for å være godt beskyttet mot symptomer, og det å overføre smitte til andre.

Rana kommune jobber nå med å utarbeide informasjonsmateriell og lage systemer for at dette skal bli så enkelt som mulig å forholde seg til for personer som tester positivt og deres nærkontakter. Smittesporingsteamet vil ha samme beredskap som tidligere og vil sammen med koronatelefonen bistå de som trenger hjelp.

Fem personer i Rana har testet positivt de siste tre dagene. En person har vært innlagt på Helgelandssykehuset, men er nå utskrevet.

Fakta om nedjustert TISK

Smittekarantene vil kun være en plikt for uvaksinerte nærkontakter i samme husstand og andre tilsvarende nære.

Det vil i mindre grad enn tidligere blir test av nærkontakter uten symptomer.

Det vil i stor grad vil bli overgang til hurtigtester, fortrinnsvis selvtesting hjemme, som erstatning for dyp neseprøve.

Store deler av smittesporingsarbeidet som i dag gjøres av smittesporingsteamet overføres til personer som tester positivt.

Kommentarer til denne saken