– Vi ønsker å få til en festival på Nesna, og vi prøver å bygge det opp slik at det ikke er en døgnflue, men noe som varer, sier festivalsjef Jørn Pettersen.

Det begynner å tegne seg et variert og godt program, med både musikk, friluft og kunst.

– Vi ønsker å inkludere alle, både de som er på Nesna og de som ønsker å ta turen. Derfor har vi litt av hvert, som kunstutstilling og aktiviteter til barn, og for dem som er glade i musikk blir det en fantastisk opplevelse.

 

Utvidet festival

I tillegg til de tidligere annonserte artistene blir det gratiskonsert med både Erling Ramskjell, bedre kjent som Æ og Emilie Sofie på lørdag.

Æ mottok nylig Trygve Hoffs minnepris for sitt musikalske arbeid.

 

Det blir et veldig fint arrangement, der unge lovende artister får spille

Festivalsjef på Sjyen, Jørn Pettersen

 

– Emilie Sofie er fra Utskarpen, men vi liker å kalle henne for Nesnajente siden hun studerte musikk på stedet og var særs aktiv i kulturmiljøet.

De to spiller i forkant av en gratis ungdomskonsert med Sommerrock og ranabandet Høydeskrækk.

– Det blir et veldig fint arrangement, der unge lovende artister får spille for et stort publikum. Det var veldig populært i fjor, sier Pettersen.

Festivalen har ikke utvidet bare på musikkfronten.

– Vi utvider Sjyen med en ekstra dag for å ha en fin familiedag med aktiviteter i regi av Nesna Folkeakademi. Det blir fiskekonkurranse i regi av Nesna kystlag, VM i Nesnalobbkast på lørdag, og ansiktsmaling og karnevalstog.

I tillegg er det duket for guidet tur til Tomskjevelen i regi Naturlige Helgeland, Introkurs i kajakk og guidet kajakkturer.

Somalisk samosa

Ved siden av en vanlig festivalmeny, får Sjyen i år igjen produsert Somaliske Sambosa ved hjelp av bosatte flyktninger på Nesna.

– I fjor ble det laget 500 Sambosa som ble revet bort første kvelden, vi har derfor bestilt 1000 stykker til årets festival.

I samarbeid med Flyktningtjenesten i Nesna har de også fått produsert 15 sittebenker for festivalen.

Fire bosatte flyktninger fra Syria og Sudan har stått for produksjonen. Etter festivalen skal benkene plasseres rundt omkring på Nesna.

Sjyen

Sjyen arrangeres for andre gang i år.

Festivalen går av stabelen i småbåthavna på Nesna.

Virkelig, Ida Maria, QueDuhSka, Chris Thompson og Mads Eriksen band, Senjahopen, Lüt, Æ, Emilie Sofie og Høydeskrækk spiller.