Nesna er en av 44 kommuner som har kjøpt ut rådmannen på under fem år

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

[AVISA NORDLAND] På knapt fem år har minst 44 rådmenn fått sparken, sluttet, blitt presset til å si opp eller gått av etter intern strid, skriver VG.

Med seg ut døren har de fått fallskjermer på alt fra 500.000 og til 2,9 millioner kroner.

Ifølge avisa har har kommunene i snitt betalt over 1,2 millioner kroner av skattebetalernes penger for å skille lag med rådmannen.

Statens retningslinjer for sluttavtaler sier at ledere i offentlig sektor ikke burde få mer enn det som tilsvarer 12 måneders lønn. 35 av kommunene i oversikten sprenger disse rammene. Retningslinjene gjelder i utgangspunktet ikke for kommunene, men i mange tilfeller, som når ordførerens lønn skal fastsettes, så har kommunene ofte brukt statens retningslinjer som rammer.

– At såpass mange får over 12 måneders uavkortet etterlønn er oppsiktsvekkende, mener Jan Fridthjof Bernt, som er professor emeritus i jus ved Universitetet i Bergen til VG.

Siden 2014 har det vært åtte rådmenn i kommuner i Nordland som har fått sparken, sluttet, blitt presset til å si opp eller gått av.

Disse kommunene er Saltdal, Sørfold, Tysfjord, Værøy, Herøy, Sømna, Øksnes og Nesna.

Den største sluttpakken i Nordland fikk Oddbjørn Nilsen i Tysfjord. Sluttpakken var på 2.627.000 kroner.

KS, som er kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, har representert kommunene på arbeidsgiversiden i flere av sluttpakkeforhandlingene.

– Er det mye å kritisere rådmannen for, vil kommunen som regel få rådmannen ut for en lavere pris. Dersom saken mot rådmannen er tynnere, så går prisen ofte opp. De fleste kommunene synes at de betaler dyrt, men likevel så tenker de vel at dette er det beste alternativet, forklarer advokat Frode Lauareid i KS til VG.

Artikkeltags