Gå til sidens hovedinnhold

NHO tar ikke sitt samfunnsansvar for en læreplassgaranti

Artikkelen er over 2 år gammel

LO Nordland, Fagforbundet Nordland og Fellesforbundet Nordland med tilsvar til NHO Nordland.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Læreplass er en forutsetning for å få fagbrev. Hvert år mangler om lag 500 ungdommer muligheten til å kvalifisere seg for et næringsliv som etter eget utsagn skriker etter arbeidskraft. Derfor har Arbeiderpartiet tatt til orde for en lærplassgaranti. NHO vil ikke ta sitt ansvar for samfunnskontrakten og nekter å oppfordre sine medlemmer til å inngå avtaler om læreplassgaranti.

Begrunnelsen fra NHO og Ole Hjartøy er at de ikke juridisk kan forplikte sine bedrifter. Det er med all respekt å melde en bortforklaring. Det er ingen som har bedt NHO om det, vi ber om at de tar sin del av samfunnskontrakten på alvor og oppfordrer bedriftene til å inngå læreplassgaranti.

Les også

NHO Nordland med tilsvar om læreplassgarantien: Er det noe NHO jobber hardt for, så er det nettopp å skaffe læreplasser i private bedrifter

 

Det hele blir jo også veldig rart når NHO samtidig avkrever ordførerkandidatene over hele landet 6 løfter som de må avgi om næringspolitikk. De kan jo heller ikke binde opp de andre kommunestyrerepresentantene.

Læreplassgaranti er et politisk spørsmål og ikke et juridisk spørsmål, men det skjønner ikke Ole Hjartøy og NHO.

Selvfølgelig er det mange detaljer som må på plass. Selvfølgelig må det være et samarbeid mellom bedrifter og fylkeskommunen om hvor mange skoleplasser som det skal skaffes læreplasser til.

Les også

NHO svikter ungdommen i Nordland

 

Det er mulig. Derfor undertegner bedrifter og det Arbeiderparti ledede fylkesrådet intensjonsavtaler om læreplassgarantier nå. Fordi bedriftene i Nordland er opptatt av å sikre seg arbeidskraft og legge til rette for at ungdom skal få fullføre utdanningen sin på hjemstedet. Bedrifter i Nordland tar samfunnsansvar.

Det er bare synd de må kjempe mot sin egen interesseorganisasjon – som ikke vil ta sin del av samfunnsansvaret. NHO velger med sin holdning å snu ryggen til de ungdommene som forsøker å skaffe seg et yrke og en karriere.

Rita Lekang

Regionleder LO Nordland

Tore Jakobsen    

Regionleder Fagforbundet Nordland

Per Christian Jacobsen

Distriktssekretær Fellesforbundet Nordland

Kommentarer til denne saken