Gå til sidens hovedinnhold

Samarbeider mot marin forsøpling, men trenger også din hjelp

Artikkelen er over 3 år gammel

HAF har nå fått Mo i Rana havn med på laget for å samle søppel fra strendene i regionen. Men de trenger fortsatt at folk engasjerer seg for å rydde strendene.

– Vi har holdt på med strandryddedagen i flere år, hvor skoler og andre har ryddet i sitt område, så har vi hentet søppelet med våre biler. Det har vi gjort også i år, sier kommunikasjonsansvarlig hos Helgeland Avfallsforedling, Geir Benden.

Marin forsøpling, blant annet plast, blir et stadig større problem.

Fokus hele året

– Vi ønsker å ha fokus på dette gjennom hele året, særlig i sommersesongen. Og nå finnes det ulike tilskuddsordninger. For eksempel kan idrettslag og andre få inntil 5.000 kroner for å rydde plastsøppel, forteller daglig leder i HAF, Geir Nerdal, og fortsetter:

– Nå har vi tilsagn om 800.000 fra Miljødirektoratet, men dette kan ikke brukes til å belønne plukking – det må brukes på henting og behandling av det avfallet.

Jeg har nylig purret på de øvrige kommunene og håper virkelig de er seg sitt ansvar bevisst

Geir Nerdal, Daglig leder HAF

 

Hos Mo i Rana havn ser de problemene og utfordringene ved marin forsøpling, og vil samarbeide med HAF.

– Marin forsøpling er alles problem, og det må tas alvorlig. HAFs initiativ er fantastisk, og vi vil bidra med det vi kan. Vårt oppdrag blir å hente opplukket søppel langs strendene i Ranfjorden, der bilene til HAF ikke kommer til. Til det skal vi bruke taubåtene som base, og gå i land med lettbåter for å hente søppelsekkene, sier havnefogd Svein Tore Nordhagen.

Rydd St. Hans-stranda

– Men vi trenger initiativ fra folk som vil bidra for å rydde strendene. Oppfordringen er å melde fra til oss, enten hvor det trenges å rydde – eller hvor en har plukket søppel. Vi har sekker og hansker til de som vil plukke, sier Geir Benden.

– Bruk gjerne St.Hans til å rydde stranda der du feirer, skyter Nordhagen inn.

HAF har henvendt seg til eierkommunene, uten å få særlig respons, utenom fra Lurøy og Træna, der en i samarbeid med oppdrettsfirmaer ifølge HAF har gjort en fin innsats.

– Jeg har nylig purret på de øvrige kommunene og håper virkelig de er seg sitt ansvar bevisst, sier HAF-sjef Nerdal.

Strandrydding

HAF og Mo i Rana havn samarbeider nå i kampen mot marin forsøpling.

 

Kommentarer til denne saken