Han setter ned renta - storbanker svarer umiddelbart

Sentralbanksjef Øystein Olsen.

Sentralbanksjef Øystein Olsen.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Norges bank setter ned styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent, skriver Nord24

Det er den laveste renta vi har hatt i Norge noensinne.

- Vekstutsiktene for norsk økonomi er ytterligere svekket, og vi venter at inflasjonen etter hvert vil avta. Styringsrenten settes derfor ned nå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding torsdag formiddag.

Han begrunner beslutningen med at oljeprisfallet gjennom sommeren gjør at veksten  norsk økonomi vil holde seg lav lenger enn man tidligere har trodd.

Bankene svarer

I tillegg er oljeinvesteringene ventet å falle enda mer enn Norges Bank forventet i juni. Dagens rentekutt er godt nytt for både dem med boliglån og eksportnæringen. Årsaken er at eksportbedriftene får flere kroner per euro eller dollar de selger varene sine for.

Få minutter etter at rentebeslutningen ble kjent, satte storbanken Nordea ned renten på boliglån tilsvarende Norges Banks rentekutt.

Ny veiledende listepris for unge under 34 år og Premium-kunder blir 2,35 prosent, opplyser banken.

Også Danske Bank svarer raskt og kutter boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng:

- Vi skal være konkurransedyktige for eksisterende og nye kunder, sier Trond F. Mellingsæter, country manager i Danske Bank i Norge.

Kronen svekkes

Den norske kronen svekket seg også med det samme Øystein Olsen kunngjorde rentekuttet.

Prisen på euroen steg fra 9.30 kroner til 9,40 kroner, mens prisen for en amerikansk dollar har steget fra 8,26 kroner til 8,39 kroner.

KUTTER: SNN-sjef Jan-Frode Janson varslet rentekutt for boliglånskunder.

KUTTER: SNN-sjef Jan-Frode Janson varslet rentekutt for boliglånskunder.

Konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebanken 1 Nord-Norge varsler rentekutt for boliglånskunder.

Klokken ti torsdag formiddag kunngjorde sentralbanksjef Øystein Olsen at Norges Bank kutter styringsrenta med 0,25 prosentenheter til 0,75 prosent. I tillegg varslet Olsen at det vil være aktuelle med enda flere kutt i styringsrenten fremover.

Tre minutter senere var Nordea først ute med å varsle rentekutt:

- Ny veiledende listepris for unge under 34 år og Premium-kunder blir 2,35 prosent, opplyser banken.

Klokken 10.13 kunngjorde Danske Bank at også de kutter i renta.

- Vi skal være konkurransedyktige for eksisterende og nye kunder, sier Trond F. Mellingsæter, country manager i Danske Bank i Norge.

Kutter i nord

Kort tid etter rentebeslutningen fra Norges Banks hovedstyre ble kjent sendte Nord24 en SMS til konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebank 1 Nord-Norge for å høre hva nordnorske boliglånskunder nå har i vente.

Og Janson var rask med å ta opp hansken:

- Vi kommer til å sette ned renta. Vi er og skal fortsette å være konkurransedyktige. Folk skal få velge nordnorsk, sier Janson på telefonen til Nord24.

SNN-sjef Janson sier at detaljene i deres rentekutt ennå ikke er klare. Årsaken er at de, i likhet med svært mange analytikere og finansinstitusjoner, ikke hadde regnet med at Norges Bank ville kappe i renta så kjapt som de nå har gjort.

- Dette overrasket markedet. Det er uro i rente- og valutamarkedene, og Norges Bank overrasker. Derfor trenger vi litt tid på oss for å få detaljene rundt vårt rentekutt klart, sier Janson til Nord24.

Godt nytt for mange

Når det kuttes i styringsrenta er det i all hovedsak godt nytt for alle dem som har boliglån.

Har du et lån på to millioner kroner vil et rentekutt på 0,25 prosentpoeng tilsvare at du sparer 5 000 kroner i året eller 416 kroner i måneden.

Likevel: Et så lavt rentenivå som vi har nå viser at noe er fundamentalt galt med norsk økonomi. Hovedårsaken er den kraftige nedkjøingen i oljeøkonomien, som startet i fjor sommer.

- Et rentekutt som dette er en dårlig nyhet for norsk økonomi, understreker Janson.

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe: Eksportbedriftene får bedre kår jo lavere rentene blir. I Nord-Norge gjelder dette spesielt havbruksnæringen og reiselivsbedriftene.

- For disse næringene, som har inntektene sine i dollar, euro eller pund, er dette godt nytt. De får både valutaeffekten av svake kroner, et rekordlavt rentenivå og at deres handelspartnere i utlandet opplever en forsiktig bedring, sier Janson.

Dyrere sydentur og elektrovarer

Den norske kronen svekket seg også med det samme Øystein Olsen kunngjorde rentekuttet.

Prisen på euroen steg fra 9.30 kroner til 9,44 kroner, mens prisen for en amerikansk dollar har steget fra 8,26 kroner til 8,44 kroner. Det britiske pundet koster nå hele 12,9 kroner - opp 28 øre fra klokka ti torsdag formiddag.

Dette betyr kort og godt at det blir dyrere å importere varer, som for eksempel elektronikk. I tillegg blir utenlandsferien betydelig dyrere nå enn turen kostet i går.

- Skal du kjøpe kapitalvarer, sydenferier og forbuksvarer fra utlandet, så representerer dette en betydelig merkostnad, sier SNN-sjef Janson.

Rundt lunsjtider torsdag har også Norges største bank, DNB, varslet rentekutt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken