Hans Kristian Amundsen er død

Hans Kristian Amundsen

Hans Kristian Amundsen Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Funnet omkommet i Finnmark.

DEL

[NORDLYS] Den tidligere Nordlys-redaktøren og politikeren ble funnet omkommet i Finnmark søndag kveld.

Søndag kveld iverksatte politiet søk etter at en mann i 50-årene var meldt savnet da han ikke returnerte fra joggetur i Porsanger. Samme kveld ble mann funnet død på en sti ved E6, like nord for Skoganvarre i Finnmark.

Mange år i pressen

Mandag bekrefter politiet at den omkomne er 58 år gamle Hans Kristian Amundsen. Navnet frigis i overensstemmelse med Amundsens pårørende, skriver Nordlys.

Amundsen, som opprinnelig var fra Skoganvarre, var sjefredaktør og administrerende direktør i Nordlys fra 2001 til 2011. Han har også bakgrunn fra Dagbladet, Finnmark Dagblad og Arbeiderbladet, blant annet som nyhetsredaktør.

Amundsen gikk i 2011 til Stortinget som rådgiver for fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen. Han var frem til januar leder for Arbeiderpartiets sekretariat på Stortinget.

- Det er med stor sorg vi mottar budskapet om Hans Kristians bortgang. Våre tanker går til hans nærmeste, som har mistet en ektemann, en far og en bror, sier sjefredaktør Helge Nitteberg i Nordlys.

Nitteberg beskriver Amundsen som en markant redaktør i løpet av nærmere ti år i sjefsstolen. En som sørget for at Nordlys hadde nasjonal gjennomslagskraft med sin sterke penn.

- Det han skrev ble lest og lyttet til av beslutningstakere, regionalt og nasjonalt. Hans Kristian var en uredd og tydelig stemme og medieleder. Han sa alltid det han mente og sto for det. Dette var egenskaper som han tok med seg da han gikk over i politikken. Han representerte Nord-Norge med uforminsket kraft etter overgangen fra presse til politikk, sier Nitteberg.

Politiet etterforsker dødsfallet, men har ingen mistanke om at det har skjedd noe kriminelt.

Tett på Stoltenberg

Amundsen var aktiv AUF-politiker i sin ungdom, og ble bare 21 år gammel ansatt i Finnmark Dagblad. 28 år gammel ble han tilbudt jobb som sjefredaktør, men valgte en videre karriere i Oslo. Etter Nordlys-karrieren meldte Amundsen overgang til politikken. Han var først statssekretær i Fiskeri- og kystdepartementet fra januar 2011, fram til han gikk over Statsministerens kontor (SMK) samme sommer. Her jobbet han som Jens Stoltenbergs statssekretær med ansvaret for pressesaker fram til regjeringen gikk av i 2013. Han satt tett på statsministeren, blant annet som taleskriver, i tiden etter terrorangrepene 22. juli for syv år siden.

Siden har han vært sekretariatsleder for Ap-gruppen på Stortinget, fram til han trakk seg i vinter. Amundsen var sentral i håndteringen av varslingssakene mot Trond Giske, og trakk seg fordi saken førte til problemer i samarbeidet med partiapparatet. Deretter ble han konstituert som konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Bane Nor. Amundsen arbeidet også med en bok.

I 2013 giftet Amundsen seg med NRK-journalist Karen Marie Berg.

Berg har mandag uttrykt sin sorg på Facebook:

- Nå er alt mørkt. Vår elskede pappa og kjæreste døde i går. Han dro ut på en joggetur i går formiddag og kom ikke tilbake. Jeg klarer ikke å ta innover meg at vi skal leve videre uten deg, men du vil være med oss hver dag. Vi elsker deg uendelig høyt, min kjære.

Amundsen etterlater seg fem barn, og to gjenlevende søsken.

Artikkeltags