Dyrerettighetsorganisasjon reagerer på brutaliteten i TV-serien «Jegertvillingene»

Nærmere 170.000 fikk med seg premieresendinga av «Jegertvillingene» på TVNorge mandag. Foto: TVNorge

Nærmere 170.000 fikk med seg premieresendinga av «Jegertvillingene» på TVNorge mandag. Foto: TVNorge Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

170.000 så det første programmet.

DEL

Nærmere 170.000 fikk med seg premieresendinga av «Jegertvillingene» på TVNorge mandag. Det gjorde også Siri Martinsen, veterinær og leder for rettighetsorganisjonen NOHA. Til Dagbladet sier hun at man får se jakt på villsvin der en pitbull løper etter og river dyret ihjel. En jaktform som ikke er tillatt i Norge.

Det skriver Nordlys.

– Det man ser i klippet er hunder som slippes etter et villsvin og er i ferd med å rive det ihjel, hvorpå dyret blir stukket i siden med en kniv. Alt dette ville etter NOAHs vurdering være klart ulovlig i Norge, sier hun til Dagbladet.

Negative tilbakemeldinger

NOHA har anmeldt en rekke slike hendelser hvor nettopp det å slippe jakthunder etter dyr, der det har blitt revet ihjel av hunder, har vært det sentrale lovbruddet. I programmet blir det hevdet at jakta er human og at villsvinet ikke lider så mye. Ifølge Martinsen faller dette på sin egen urimelighet.

– Et villsvin som rives av hunder lider. Det å stikke en kniv i et dyr medfører naturligvis også lidelse. Hele programkonseptet synes å være en romantisering av underholdningsjakt, og kan bidra til lavere respekt for dyr, sier hun til Dagbladet.

Martinsen sier også at dyrenes opplevelse av frykt og smerte blir både bortforklart og undervurdert. NOHA skal allerede ha fått flere negative tilbakemeldinger etter premieren.

– Nekter å avlive

Produsent Vidar Nordli-Mathisen sier til Nordlys at han skjønner at enkelte reagerer på innholdet i episoden, men at beskrivelsen fra NOAH likevel er feil.

– Beskrivelsen av at dyret rives ihjel er ikke korrekt. Her bruker man to typer hunder, der den ene sporer opp villsvinet og den andre hunden holder det fast. Villsvinet rives ikke ihjel, men avlives på en normal måte, sier Nordli-Mathisen.

Han medgir at den første episoden er ganske komprimert med heftige jaktsekvenser, men at det er viktig å se hele serien før man gjør seg opp en mening.

– Jeg kan avsløre fra episode to at vi får se tvillingene nekte å avlive et dyr. Da får vi se at dette ikke er jenter som løper rundt i skogen og skyter hva som helst. De har klare formeninger om hva de vil være med på. Dette handler om jenter som har valgt en annen livsstil enn folk flest, og som har en ekstrem glede av naturen.

Stor respekt for dyr

Nordli-Mathisen sier til Nordlys at jaktformen man ser i første episoden er tillatt i Florida, og at nordmennene er gjester i et miljø hvor det jaktes på andre dyr enn man er vant til. I tillegg benyttes det jaktformer som man ikke er kjent med i Norge.

–  Når jentene kommer til Idaho ligner jakten og menneskene der mer på jentene er vant til fra Norge. Her møter de jegere som fullt ut deler den respekten tvillingene har for dyr, og gleden av å være i naturen. Jeg har også fått stor respekt for den omtanken som ordentlige jegere har for dyr. Det kan kanskje høres ut som et paradoks, men jeg opplever at jegere gjerne er mer opptatt av dyrevelferd enn folk flest.

Villsvin- og alligatorjakt

Nærmere 170.000 satt foran tv-skjermene og så mandagens TVNorge-premiere på «Tvillingjegerne», der Johanne og Kristine Thybo Hansen har hovedrollene. I premiereepisoden deltok de på både villsvin- og alligatorjakt i USA. Selv fulgte jentene premieren hjemme i Nordreisa sammen med familien. Langt fra glitter, glam, rød løper og rampelys. Jentene vil helst ikke være kjendiser, og prøver å holde lav profil ifølge produsent Vidar Nordli-Mathisen.

- Dette i sterk kontrast til mange jevnaldrende gutter og jenter som for alt i verden vil bli kjent. Johanne og Kristine er først og fremst med på denne serien fordi de får være med på flotte opplevelser i naturen. De har gjort et valg for lenge siden og lever i pakt med naturen. For dem er det å felle dyr ikke underholdning, sier produsent Vidar Nordli-Mathisen i Teddy TV.

Likes

De oppsøker ikke media, men er heller noe tilbakeholdne når det kommer til dette.

- Som produksjonsselskap hadde vi nok av og til ønsket at de stiller opp på mer, men de skal få bestemme selv hva de vil være med på, understreker Nordli-Mathisen til Nordlys.

At søstrene går sine egne veier, vet han også å sette pris på.

- De er jenter, de er tvillinger, de er flotte, men også tøffe. Og ikke minst; de er ekte. Det tror jeg er en viktig grunn til at mange liker å se dem på TV.

På Facebook-siden «Jegertvillingene» var det utelukkende positiv respons etter mandagens premiere.

- Gruppa fikk 1.000 nye følgere den første timen etter premieren, og det var en stor strøm av likes og hyggelige kommentarer, sier Nordli-Mathisen.

Optimisme

Samtidig påpeker han at det ikke er alle som setter like stor pris på tøffe jenter som feller dyr og banner på TV.

- Refleksen til unge og urbane er gjerne avsky mot jaktelementet, sier han – og legger til:

- Første episode er pakket med jakt og action, men de neste episodene blir roligere. Det blir mer fokus på tvillingsøstrene som lever i pakt med naturen.

168.000 seere var noe lavere enn TVNorge hadde håpet på, men kanalen tror seertallene vil øke.

– Vi har enormt sansen for de to søstrene, og hadde håpet på litt flere seere på Jegertvillingene. Programmet gikk i direkte konkurranse med Frikjent på TV 2, så der ligger nok noe av forklaringen. Men vi er optimistiske og både håper og tror at tallene tar seg opp utover sesongen, det hadde serien fortjent, sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i Discovery og TVNorge.

Ønsker du å holde deg oppdatert på det som skjer på Helgeland? Følg Rana Blad på Facebook og få nyheter, sport, kultur og meninger rett i din nyhetsfeed.

Artikkeltags