– Vi kommer til å få den laveste renta siden Norges Bank ble etablert i 1816

Sjefsøkonom Øystein Dørum i DNB Foto: Torkil Emberland

Sjefsøkonom Øystein Dørum i DNB Foto: Torkil Emberland

Artikkelen er over 5 år gammel

Men ikke gled deg for tidlig: Lønnsveksten blir den laveste siden 1989.

DEL

Sjeføkonom i DNB Øystein Dørum besøkte i går Tromsø for å dele deres prognoser for de neste årene. DNB leverte sin halvårsrapport "Fra gullalder til oljebrems" i midten av januar. Dørum kunne ikke melde om mindre mørke skyer over norsk økonomi siden den gang - tvert imot. Dette skriver Nord24.

Årsaken ligger for en stor del i at våre viktigste handelspartnere er i ferd med å slippe opp for virkemidler når blant annet Sverige, Danmark og Sveits allerede har negative styringsrenter.

– Vi kan hevde at Norge står fritt til å sette den renten vi vil, men historisk har vi alltid svingt med rentebildet blant våre viktigste handelspartnere.

Rekordlav rente

Dørum mener det er svært sannsynlig at Norges Bank gjør et nytt rentekutt neste uke.

– Deretter er det ganske sikkert at vi får  et nytt på sensommeren. Dermed kommer vi til å se den laveste renten siden Norges Bank ble etablert i 1816.

Samtidig må lønnsnivået ned. 290.000 arbeidsplasser i Norge avhenger direkte av petroleumssektoren. De rammes ikke bare av mindre investeringslyst på norsk sokkel, etter fiskeri er verkstedprodukter - for en stor del oljeteknologi - en svært viktig eksportnæring. DNB spår investeringene i oljesektoren skal ned fra ni til seks prosent av fastlands-BNP i løpet av fire år.

Dørum sier mye avhenger av deres evne til omstilling. I en verden der veksten har forflyttet seg til Afrika og Asia blir det krevende.

– Det er noe helt annet å skulle bygge et vannkraftverk i et afrikansk land.

Likevel vises ikke stillingskuttene innen olje og gass i NAV-statistikkene.

– Ingeniørene finner nye jobber. Samtidig får vi drahjelp av kronekursen. Og i 2015 kommer vi til å ha den laveste lønnsveksten sidne 1989. Alt dette er positivt.

Boligbyggingens bakside

Ved siden av oljeprisene er boligprisene et hett tema i Norge. NHO la tirsdag frem sin kvartalsrapport. Da ba de finansminister Siv Jensen bremse veksten i boligpriser, som NHO mener bremser vekst. For det første gjør høyere gjeld at husholdningene får lavere konsum. NHO frykter dessuten at bankene prioriterer boliglån fremfor finansiering for næringslivet. Samtidig er norsk økonomi på vei inn i en svak periode.

– Jo lenger dette varer, jo mer øker faren for et boligpriskrakk, sier avdelingsdirektør Dag Aarnes til NTB.

Dørum forstår bekymringen, og deler den delvis.

– Lavere rente blåser boligprisveksten enda mer opp. Vi mener boligprisene blir en joker for norsk økonomi. Med kunstig høye boligpriser blir husholdnigene sårbare for nedturer. Ting kan snu. Renta kan gå opp, og arbeidsledigheten øke på grunn av fallende oljepris. Når mange allerede har finansiert med lang løpetid har de lite å gå på. Det vil forsterke nedturen. Men jeg tviler på at vi får alle disse effektene samtidig.

Dørum ser et annet problem.

– Ved høy boligbygging stimulerer vi en sektor av fastlandsøkonomien som er skjermet for lave oljepriser. Snekkerne tjener mer, samtidig som vi er helt avhengig av å få ned lønnsutviklingen for å bli konkurransedyktig i andre næringer.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken