Gå til sidens hovedinnhold

Ap-Norvoll: - Bruddet var Høyres valg

Artikkelen er over 6 år gammel

Høyres gruppeleder kaller stuasjonen for surrealistisk.

Det er brudd i fylkesrådet.

Høyre trer ut. Beate Bøe Nilsen og Oddleif Olavsen går av med umiddelbar virkning.

Det meldte fylkesrådsleder Tomas Norvoll fra fylkestingets talerstol noen minutter etter klokka 15.30 tirsdag.

Arbeiderpartiet og KrF vil lede fylkesrådet videre.

Ville ikke støtte forslag

Bakgrunnen for bruddet er at Arbeiderpartiet har stilt et krav om at Høyre må føye seg i spørsmålet om Nordland fylkeskommunes fremtid i forvaltningsreformen.

Etter det Avisa Nordland erfarer har Høyre fått et klart valg i spørsmålet om kommunereformen, der også det regionale forvaltningsnivået inngår. I praksis hvilke hvilke oppgaver fylkeskommunen skal ha i fremtiden.

Norvoll skal ha gitt Høyres gruppe beskjed om at de må støtte fylkesrådets enstemmige innstilling i saken - ei innstilling også Høyre har støttet i rådet.

Men etter det AN kjenner til skal Høyre være sterkt splittet. Høyre legger frem et eget forslag, og konsekvensen er skal Norvoll iha bedt dem om å trekke seg fra fylkesrådet.

Høyre har to rådsmedlemmer: Oddleif Olavsen og Beate Bøe Nilsen.

Dette har vært med å sikre et flertall bestående av Ap, Høyre og KrF.

- Surrealistisk

Høyres gruppeleder Bente A. Kristensen Solås kaller stuasjonen for surrealistisk.

- Dette er egentlig en surrealistisk opplevelse. Vi snakker om at Ap bryter et godt samarbeid på uenighet om en høringstekst. Vi synes dette er trist, og uheldig sier gruppeleder Bente Anita Kristensen Solås.

Hun sier Høyre har strukket seg langt for å komme til enighet om uttalelsen.

- Vi har hatt en rekke samtaler for å komme alle partene i møte, men vi har dessverre møtt liten vilje til enighet. Høyre anså heller ikke det som et problem at man kunne ha forskjellige syn i saken hvis man ikke greide å komme til enighet, sier Solås.

Vi har en kutyme og en felles forståelse for at vi ikke trenger å være enige i enhver sak. Men her kommer skillelinjene tydelig fram.

Ultimatum

- Har Ap stilt et ultimatum?

- Vi har fått en forståelse for at vi står for langt fra hverandre. Derfor har også Høyre lagt fram sitt eget forslag. Vi er to partier med ulike syn, og det har kommer til syne i denne saken. Det er veldig leit at vi har kommet i denne situasjonen, sier hun.

Kristensen Solås bekrefter at det også i denne saken har vært uenighet innad i Høyre.

- Det er stor takhøyde for at vi kan være uenige i partiet. I denne saken har det også vært diskusjon, sier hun.

- De visste konsekvensen

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) mener det Bente Anita K. Solås sier er feil. Både framstillingen om at dette bare er en høringstekst. Og det at det er Arbeiderpartiet som bryter samarbeidet.

- Dette er en sak som dreier seg om prinsippet om at beslutninger skal tas ute i distriktene og ikke bare i Oslo. Det representerer grunnlaget for alt vi holder på med i fylkeskommunen, sier Norvoll.

Han sier han allerede mandag morgen gjorde det klart overfor Høyre at partigruppa måtte følge sine egne to fylkesråd i dette spørsmålet. Og at et annet standpunkt ikke bare måtte oppfattes som mistillit mot Fylkesrådet som såden, men også mot sine egne to fylkesråd.

- De visste konsekvensen og hadde god tid til å tenke seg om. Likevel valgte de som de gjorde, sier Norvoll.

Han mener Solås' forsøk på å bagatellisere selve saken, faller på sin egen urimelighet:

- Denne høringsteksten var tydeligvis viktigere for Høyre enn det fylkesrådssamarbeidet var.

Beleilig?

- Men er det ikke beleilig for Arbeiderpartiet ikke å leve i ekteskap med Høyre nå som valgkampen starter?

- Nei. Jeg var innstilt på å videreføre samarbeidet. Det hadde den store fordelen av at vi har flertall. Det er en behagelig situasjon å være i, med tanke på forutsigbarhet. Så for meg er dette en veldig trist dag. Vi har mistet to fantastiske fylkesråd.

- Men skjønner du at spørsmålet blir stilt?

- Hvis et brudd var målet, ville jeg valgt en mer opplagt sak å ta det på, som for eksempel budsjett. Slik det skjer nå, er det bare veldig uheldig og beklagelig, sier Tomas Norvoll.

- Ikke bra

Avtroppende fylkesråd for plan og økonomi, Beate Bø Nilsen ble nedstemt i sin egen fylkestingsgruppe. Og må ta konsekvensen av det.

- Dette er politikkens vesen, sier fylkesråd Beate Bø Nilsen som i går opplevde at Høyres gruppe på fylkestinget ikke fulgte hennes stemmegivning i fylkesrådet.

- Ikke bra, det føles ikke bra, men ut over det har jeg ingen kommentar, sier Nilsen om dramaet internt i Høyre.

Avtroppende fylkesråd for utdanning, Oddleif Olavsen, ønsket tirsdag ettermiddag ikke å kommentere saken.

Ønsker du å holde deg oppdatert på det som skjer på Helgeland? Følg Rana Blad på Facebook og få nyheter, sport, kultur og meninger rett i din nyhetsfeed.

Kommentarer til denne saken