– Det er viktig at man er klar over de store avstandene i nord

Avdelingsdirektør Bent-Ove Jamtli i HRS Nord-Norge viste EU-parlamentarikerne rundt på Hovedredningssentralens operasjonssentral i Bodø. Foto: Aleksander Ramberg

Avdelingsdirektør Bent-Ove Jamtli i HRS Nord-Norge viste EU-parlamentarikerne rundt på Hovedredningssentralens operasjonssentral i Bodø. Foto: Aleksander Ramberg

Artikkelen er over 5 år gammel

EU-besøk i fylkeshovedstaden.

DEL

Flere medlemmer fra Europaparlamentet har mandag og tirsdag vært på besøk i Bodø, skriver Avisa Nordland.

Her fikk de blant annet bli bedre kjent med sikkerhets- og beredskapsbyen Bodø.

Tirsdag startet programmet med besøk på Universitetet i Nordland der de fikk en presentasjon av Nordområdesenteret, samt prosjektet Marpart (Maritim beredskap og flernasjonalt partnerskap i Nordområdene).

Her fikk EU-besøket også en orientering om Forsvarets Operative Hovedkvarter.

Deretter gikk turen til Hovedredningssentralen (HRS) Nord-Norge der avdelingsdirektør Bent-Ove Jamtli holdt et innlegg og viste EU-parlamentarikerne rundt på Hovedredningssentralens operasjonssentral.

Lærerikt besøk

Medlem i Europaparlamentet, danske Jørn Dohrmann, forteller om et lærerikt besøk i Bodø.

- Det er veldig interessant å få lære mer om sikkerhetsberedskapen i Nordområdene, og hvordan redningsaksjoner vil foregå dersom det skjer uhell for eksempel med store transportskip i Nordområdene, sier Dohrmann.

- Det er også viktig at man er klar over de store avstandene som er i nord, og utfordringene dette gir, sier Jørn Dohrmann til Avisa Nordland

- Positivt

Under besøket hos HRS orienterte også seniorrådgiver Ole Magne Kolstad i Maritimt Forum Nord om prosjektet SARiNor (Search and Rescue in the high North).

- Vi synes det er viktig og riktig at EU-parlamentet setter seg inn i spørsmål knyttet til Nordområdene. De bidrar i dag med finansiering til forskning i Nordområdene og til infrastruktur som satellitter. Videre vil europeiske selskaper og europeere være involvert i en rekke aktiviteter innen for eksempel næringsutvikling og turisme. Det er derfor positivt at de nå skaffer seg et bedre beslutningsgrunnlag gjennom denne studieturen, sier Kolstad til AN.

Han påpeker videre at Maritimt Forum Nord anser Bodø som best egnet som sikkerhet og beredskapshovedstad i nord på grunn av de ressursene og den kompetansen som er lokalisert her.

- Sikkerhet og beredskap er viktig for alle som har aktivitet i Nordområdene, inkludert institusjoner og personer fra EU, sier Ole M. Kolstad.

- Meget viktig tema

Også fylkesrådsleder Tomas Norvoll er glad for besøket fra EU.

- EU jobber nå med sin arktispolitikk, og det er bakgrunnen for at vi i nord har invitert EU-parlamentarikere til Nord-Norge. Besøket i Bodø vil gi parlamentarikerne mulighet til førstehåndsinformasjon rundt det meget viktige temaet beredskap og redning i nord, hvor Bodø har en spesiell posisjon som vertskap både for hovedredningssentralen for Nord-Norge, Forsvarets operative hovedkvarter og Luftfarstilsynet, sier Tomas Norvoll i en pressemelding.

Reiser videre til Troms og Finnmark

Det er Nord-Norges Europakontor i Brussel som på vegne av fylkeskommunene Nordland, Troms og Finnmark har invitert politikere som er interessert i Nordområdene til den fire dager lange studieturen i nord.

Etter tirsdagens besøk i Bodø fortsetter turen videre til Tromsø og Hammerfest.

Artikkeltags