Europeiske forskere ser til Nordland. Og regionen er ikke tilfeldig valgt

Båsmoen ikledt vinterdrakt.

Båsmoen ikledt vinterdrakt. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Sammen med regioner i Østerrike og Spania, spiller Nordland hovedrollen i et nytt EU-prosjekt.

Regioner som ikke makter å fornye seg, går en usikker framtid i møte. Forskningsprosjektet SeeRRI skal finne oppskriften på hvordan regioner som Nordland kan legge strategier som sikrer dem en bærekraftig og lønnsom framtid.

Attraktiv framtid for alle

– SeeRRI handler i stor grad om ansvarlig forskning og innovasjon. Poenget er å skape en framtid som blir attraktiv for alle. For å klare det må de som former framtiden forholde seg til noen viktige kjøreregler, sier seniorforsker Nhien Nguyen til nordlandsforskning.no.

– Prosjektet vil gi oss et nettverk med regioner som kan være samarbeidspartnere for næringslivet i Nordland. Eksempelvis er miljøet i Østerrike spesialister innenfor industriell 3D-printing. Dette miljøet kan være spesielt nyttig for industrien i Nordland. Regionen i Spania har utviklet og testet mange ulike innovasjonsverktøy som del av en smart spesialiseringsstrategi, for eksempel testlaber og evalueringsverktøy, sier fylkesråd for næring, Ingelin Noresjø, i en pressemelding fra Nordland fylkeskommune.

Utenfor Barcelona

I tillegg til Nordland, er steder i Spania og Østerrike med.

B30 er navnet på en motorveistrekning utenfor Barcelona. Området er på kun 485 kvadratmeter, men har over 30.000 bedrifter og én million innbyggere, og er en spydspiss innenfor spansk industri.

Fra regionen Nedre Østerrike deltar Ecoplus og Austrian Institue og Technology. Ecoplus er en non-profit organisasjon eid av regionale myndigheter som skal utvikle næringslivet i regionen. De har også ansvar for å implementere regionens klyngeprogram.

Ikke tilfeldig

Nordland er ikke tilfeldig valgt. Regionen har siden 2014 hatt en innovasjonsstrategi basert på EUs system for smart spesialisering. Smart spesialisering handler om at politiske beslutningstakere, næringsliv, innbyggere og forskere spiller på lag for å sikre en konkurransedyktig næringsutvikling, basert på regionens unike fortrinn.

Nordlandsforskning koordinerer prosjektet og har både NHO Nordland og Nordland fylkeskommune med som partnere.

Artikkeltags