Dette bør du lete etter i barnevogna: – Det er ikke bra at barna sover bare centimetre unna

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Tusenvis av norske barn sover i barnevogn i barnehagen. Barnevognene oppbevares på en måte som gjør dem utsatt for muggsopp, mener Mycoteam.

En ny barnevogn koster flere tusen kroner. Derfor er det vanlig å arve eller kjøpe brukt vogn når barnet begynner i barnehagen.

– Det er ikke bra at små barn sover noen centimeter fra muggvekst. Er man utsatt for muggsopp over tid, kan det være helseskadelig. Det sier fagsjef Johan Mattsson i Mycoteam.

Vanlige symptomer ved overeksponering av muggsopp er hoste, rennende nese, øyeirritasjon og i sjeldne tilfeller feber og pustebesvær. Barn og personer med astma- og allergisykdommer er spesielt utsatt.

– Mange tror at mugg ikke har noe å si fordi vogna står ute i frisk luft. Men hvis åpningen er dekket av et teppe eller netting, blir det en egen pustesone omtrent på linje med et barnerom. Der ville du neppe godtatt mugg, sier fagsjef Kai Gustavsen i Norges Astma- og Allergiforbund til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Ved nedbør og lange perioder med høy luftfuktighet, kan det oppstå gode vekstforhold for muggsopp.

– Etter bare noen uker med fuktige forhold kan tekstiler få store muggsoppskader. Derfor er det ikke bra at barnevogner ofte lagres i garasjer, kjellere og boder. Disse stedene er ekstra utsatt for fukt og kondens, forklarer Johan Mattsson.

Mens vanlig jordslag synes som svarte prikker og er ganske lett å oppdage, er det mange andre muggsopparter som er nærmest fargeløse og nesten umulig å oppdage.

– Mange oppdager ikke skadene før de tar fram vogna neste gang de har et barn som skal begynne i barnehage, hvis de oppdager det i det hele tatt. Og selv en liten muggskade kan vokse raskt og få mange sporer utover høsten med mye regn og høy luftfuktighet, sier han.

Mattsson oppfordrer foreldre og barnehageansatte til å innføre rutiner for å oppdage muggsopp så tidlig som mulig.

– Kikk både inni og utenfor vogna, og ikke glem å sjekke undersiden. Muggsopp kan være vanskelig å se på lyst stoff. Da kan du bruke slepelys, det vil si å legge en lommelykt så den lyser langs med stoffet.

– Bruk nesa, for lukter det muggent er det mest sannsynlig det, fastslår Johan Mattsson.

Også i barnehagene er det viktig at vognene oppbevares slik at de rekker å tørke i løpet av natta.

Hvis man oppdager muggvekst på en barnevogn tidlig, kan man forsøke å vaske den bort. Sett vogna ut i sollys for å tørke, det bidrar til å fjerne lukt som kan henge igjen.

En vogn som er hardt angrepet av muggsopp, bør ikke brukes. (ANB)

Artikkeltags