Flåttsesongen er allerede i gang, og både hunde- og katteeiere gjør sitt beste for å unngå at kjæledyret blir bitt.

– Hundeeiere som kjøper reseptfrie medikamenter, risikerer å gjøre vondt verre, sier veterinær Jannicke Jæger.

Reseptbelagt

Flåttsesongen blir stadig lengre – og noen steder varer den året rundt. Mange tror at sesongen varer fra mars til oktober, men sannheten er at straks gradestokken går over fem plussgrader, våkner parasittene til liv.

Mange tar forholdsregler for å forhindre at hunden eller katten skal bli bitt. Men det er ikke alt man gjør som er like heldig.

– Det er spesielt viktig å bruke reseptbelagte flåttmidler. Vi har fått inn dyr som har fått forgiftningsskader fordi de har kjøpt produkter fra dyrebutikker som ikke har noen effekt – for eksempel hvitløksprodukter. Det er faktisk giftig for hunder og virker ikke mot noe som helst, sier veterinæren ved Dyreklinikken Bergen Vest.

Forebygging best

Hun har opplevd at man har kommet med hunder som er blitt dårligere etter å ha tatt flåttmedisiner som ikke er reseptbelagte.

– Forebygging er selvsagt best. Selv synes jeg flåtthalsbånd er mest effektivt. Disse varer i 6-8 måneder og forhindrer at flått og parasitter setter seg på dyret., sier Jæger.

– Det finnes også tabletter og dråper man drypper i nakken. De varer fra 3-4 uker til 3 måneder, men må følges opp, og glemmer man å gi tabletter eller dråper etter at virkningen har avtatt, er vitsen litt borte, forteller Jæger.

Vi frykter flåtten

Nærmere 8 av 10 av norske hundeeiere frykter at kjæledyrene deres skal smitte dem med Borrelia, ifølge en ny undersøkelse. Når det gjelder kjæledyrene, er vi mest bekymret over at dyrene skal få flått (33 prosent), innvollsorm (15 prosent) og lopper (10 prosent).

Til tross for mange oppslag i mediene, mener Jæger at kunnskapen om flåtten er god, selv om det finnes unntak.

– Heldigvis er ikke dyreeierne redde for å spørre om de er usikre på noe. Men vi har hatt kunder innom som lurer på om vi kan fjerne en brystvorte fra hunden fordi de tror det er en flått, forteller hun. (ANB)