Gå til sidens hovedinnhold

Fire av ti er trøtte i hverdagen. Kjendislege mener han har svaret på hvorfor

Artikkelen er over 5 år gammel

Det moderne mennesket overbelaster kroppen sin, ifølge kjendislege.

Over 4 av 10 opplever trøtthet i hverdagen, viser en ny undersøkelse. Nesten halvparten av kvinnene sier de ofte er trøtte. Det samme gjelder de spurte i aldersgruppen 18-34 år.

– Jeg mener det moderne mennesket overbelaster kroppen sin. Siden 1950-årene har vi tilført maten vår 3.500 kjemikalier. Det er en cocktaileffekt som ingen kjenner konsekvensene av. Det er ingen tvil om sammenhengen mellom miljøgifter og flere alvorlige sykdommer, i tillegg til trøtthet. Vi overbelaster vårt eget avgiftningssystem, sier lege Fedon Lindberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tidstyv

På spørsmål om hvorfor man opplever trøtthet, svarer 49 prosent de sover for lite om natten. 23 prosent sier at for mye stress går utover søvnen. Andre skylder på soving til uregelmessige tider og for mye jobbing.

– Det er kanskje ikke så overraskende at unge synes de får for lite søvn. Stadig vekk får vi høre at de fleste ligger med smarttelefon og lesebrett i sengen før de sovner, sier Totto Solvang i helsekjeden Life.

Han nevner også lavere næringsverdi i maten vi spiser, samt det faktum at vi utsettes for flere giftstoffer enn generasjoner før oss, som årsaker til at mange plages av trøtthet.

Grønnsakstap

For å opprettholde energien svarer drøyt fire av ti at de drikker kaffe og spiser frukt. Noen spiser nøtter, tar kosttilskudd, drikker juice og tyr til godteri. Blant de yngste mellom 18-34 år er det mer enn to av ti som spiser søtsaker for å komme seg gjennom hverdagen.

– Grønnsaker har mistet 50-75 prosent av næringsinnholdet siden 1940-tallet, sier Lindberg.

Han anbefaler derfor å ta tilskudd av multivitamin og mineraltilskudd, omega-3 og D-vitamin, i tillegg til en tredobling av grønnsaksinntaket.

– Det er helt grunnleggende for å opprettholde energinivået. I Norge har 65 prosent av befolkningen D-vitaminmangel, både fordi de godkjente dosene er altfor lave, og fordi vi lever i et land med lite sol, påpeker Fedon Lindberg. (ANB)

 

Kommentarer til denne saken