Derfor elsker myggen lukten av menn

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Noen har såkalt myggtekke og tiltrekker seg langt flere mygg enn andre.

DEL

Har du opplevd at myggen stikker deg, men ikke de andre rundt deg? Eller omvendt, at de stikker andre, men ikke deg. Har du lurt på om noen liker noen bedre enn andre?

Ja, slik er det faktisk:

- Myggen vil prøve å stikke alle, men det stemmer at noen har såkalt myggtekke og tiltrekker seg langt flere mygg enn andre. Mygg liker menn bedre enn kvinner og voksne bedre enn barn, skriver Folkehelsa på sine nettsider.

I tillegg tiltrekkes den av svette og melkesyrelukt fra huden.

- Myggen navigerer med syn og lukt, og den tiltrekkes av blant annet melkesyrelukt fra huden vår og karbondioksid fra pusten. Myggen liker svette, og med sin gode luktesans kan den lukte seg frem til svette mennesker og dyr. Om du er spesielt attraktiv for myggen, kan endre seg fra time til time. Du trenger ikke engste deg for at du er urenslig dersom myggen er glad i deg – det er snakk om minimalt med svette som gjør at myggen lukter seg fram til nettopp deg, skriver Folkehelsa.

Det kan altså være lurt å ta fram myggsprayen hvis du har trent.

Slik holder du myggen unna

Det finnes utallige produkter for å holde myggen unna, blant dem myggmiddel med DEET i seg.

Det eneste du må passe på er at barn skal smøres sparsomt med DEET-myggspray og de under tre år ikke skal bruke DEET-produkter i det hele tatt.

Folkehelseinstituttet kan dessuten opplyse at såkalte lydskremmere, altså apparater som sender ut lyd, har absolutt ingen effekt på myggen.

Ikke smør flåtten inn med olje

Når det gjelder flått, er det lite sannsynlig å bli bitt når det er vått ute.

Den beste måten å holde flåtten unna, er å bruke langbukser og å holde seg unna kratt og busker.

Hvis uhellet først er ute, er vanlige kjerringråd å smøre inn flåtten med olje eller "rulle" på den for å få den til å slippe taket. Det skal ifølge Folkehelseinstituttet være en dårlig idé.

Eventuelle virus og bakterier fra flåtten får da mer tid til å spre seg til huden.

Det anbefales å heller ta tak så langt ned mot flåtten man kan og dra den direkte ut.

Siden bakteriene lever i magen på flåtten og disse beveger seg oppover etter hvert som den spiser, er det altså bedre å ha litt "rester" i huden enn at flåtten holder tak lenge.

Selv om sannsynligheten for å bli smittet av noe er relativt liten, bør man gå til lege hvis man får en rød flekk ved bittstedet mellom 3-14 dager etter bittet.

Symptomer kommer raskt

Også hoggorm er noe å være obs på hvis man er ute i skog og mark. Det finnes dessverre ingen hoggormspray, men man kan skremme bort hoggorm ved å trampe i bakken.

Selv om man blir bitt, er det ikke sikkert at man har fått gift i seg. Ca. 1/3 av alle hoggormbitt er såkalte "tørrbitt," som ikke har gift.

Man bør uansett holde seg i ro og prøve å holde bittstedet hevet.

Eventuelle alvorlige symptomer kommer raskt, blant annet er svimmelhet, bevisstløshet og dårlig allmentilstand noe man bør dra til lege med.

Blir man bitt i hodet, brystet, magen, ryggen eller halsen bør man oppsøke lege.

Også barn, eldre, gravide, eller mennesker som bruker ACE-hemmere bør ta en tur til legen.

Er ikke farlige

Selv om trådene fra brennmaneter er giftige, er de mer ubehagelige enn farlige. Allergiske reaksjoner er veldig sjeldne.

Det kan lindre smerter å legge det brente området i varmt vann, eller skylle det i saltvann. Hvis man blir brent på øyet, bør man først skylle det grundig med lunkent vann før man oppsøker lege.

Også veps kan gi et godt stikk fra seg, uten å injisere mye gift. Men vepsestikk er som regel ikke farlig.

Et godt råd når vepsen surrer rundt middagsbordet er å ha en flaske med vann, såpe og øl, frukt, syltetøy eller annet vepsesnask stående i nærheten.

Blir man stukket, kan det lindre smerter å smøre et bedøvelsesmiddel på området.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken