Gå til sidens hovedinnhold

– Distrikts-Norge blir den store taperen

Artikkelen er over 3 år gammel

Det mener André Braathen i "helthjem" som  eies av Schibsted og distribuerer aviser, magasiner, bøker og småpakker over hele landet. De utnytter det landsomfattende distribusjonsnettverket som er bygget på avisdistribusjon.

Torsdag 5. april ble det kjent at Posten støtter Samferdselsdepartementets forslag om redusering i antall leveringsdager. I dag får nordmenn levert post fem dager i uken, men dersom regjeringen får viljen sin vil dette innskrenkes til kun annenhver dag.

Rammer distriktene

Braathen mener forslaget er et nederlag for norske forbrukere, og spesielt de som er bosatt i distriktene.

– I løpet av de siste fem årene har regjeringen brukt over én milliard kroner på statlig kjøp av posttjenester. Der man tidligere pekte på fem prosent av husstandene som ulønnsomme for postombæring, sier man nå at dette gjelder alle, sier han i ei pressemelding.

– Vi må huske på at Norge er et langstrakt land og at det bor folk også utenfor Oslo. En redusering i postombæringen vil ramme hele landet, og vil skape et enda tydeligere skille mellom by og land, sier Braathen.

Les også

Regjeringen vil redusere utdelingen av post til annenhver dag - 3.000 ansatte kan miste jobben

- Forbrukerne blir skadelidende

Alle prognoser tilsier at nordmenn vil handle enda mer på nett i årene som kommer. Brevvolumet er mer enn halvert siden år 2000, og frem mot 2025 forventes en ny halvering. Denne utviklingen er en naturlig konsekvens av digitalisering, og slik legitimeres nedtrapping av leveringsdager. Men selv om det er nedgang i antall brev, er det fremdeles mennesker i distriktene som er avhengig av postbudene for å få levert avisen, medisinene eller pakkene sine daglig, mener André Braathen.

– Krav om effektivisering og omstilling i en ny digital virkelighet er ikke unikt for vår bransje. Problemet er at det har oppstått en fullstendig utakt i forholdet mellom etterspørsel og tilbud når det gjelder post- og pakkedistribusjon. Forbrukerne blir rett og slett skadelidende under en utdatert forretningsmodell, sier Braathen.

Kan bli slutt på dagsaviser

I dag har Posten plikt til å levere aviser i såkalte ulønnsomme områder, og leverer rundt 150.000 aviser daglig over hele landet. Men regjeringen mener kostnadene til en slik avisomdeling ikke kan forsvares, og at få er helt avhengige av papiravisen siden alle har tilgang til nyheter andre steder, ifølge Klassekampen.

Sjefredaktør i Nationen, Irene Halvorsen, mener at for mange av avisene finnes det ikke noe reelt alternativ.

– Konsekvensen kan bli at det blir slutt på dagsaviser utenfor tettbygde strøk, sier hun.

Generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser håper at et flertall i Stortinget vil sette foten ned for å kutte i antall postombæringsdager.

– Blir dette forslaget gjennomført, vil det ta livet av journalistikken, sier han til Klassekampen.

Mediebedriftenes landsforening (MBL) har satt opp et distribusjonsutvalg med representanter fra Schibsted, Amedia og andre mediekonsern for å finne en løsning på problemet, men prislappen blir svært høy.

– Det dreier seg om kostnader i mange hundre millionersklassen, sier fagsjef for næringspolitikk i MBL, Bjørn Wisted til NTB.

Kommentarer til denne saken