NRK Nordland skriver tirsdag at den russiske marinen har varslet en stor øvelse utenfor kysten av Nord-Norge den nærmeste framtid.

– Et større antall marine fartøy er på vei fra Russland til områdene hvor russerne har varslet at de vil øve, sier pressevakt Sigurd Tonning-Olsen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NRK

Totalt er det varslet fire øvelser i internasjonalt farvann, utenfor kysten av Nord-Norge. Ett av områdene er rett vest for Mo i Rana, mens de tre andre er nord og nordvest for Andøya, skriver statskanalen.

Tonning-Olsen i FOH sier til NRK at det ikke er grunn til å være bekymret, men at det norske Forsvaret følger aktiviteten nøye.

Tre amerikanske overvåkingsfly av typen P-8A Poseidon er for tiden stasjonert på Andøya, blant annet for å hjelpe til med å holde øye på de russiske øvelsene, skriver NRK.

Aldrimer.no skriver at Russland har varslet mulige missiltester fire forskjellige steder utenfor kuysten av Norge mellom 14. og 17. august.

Forsvaret understreker at det er Russlands ansvar for å sikre at det ikke skjer ulykker under de varslede missil- og skytetestene.

— Disse områdene er i nærheten av pågående fiskeri. Det er derfor viktig for oss å understreke at de som oppretter faresonene også er ansvarlig for å ivareta sikkerheten, sier Tonning-Olsen.

Regjeringen uttrykker nå bekymring over den varslede og langt hyppigere og mer pågående russiske øvingsaktiviteten tett på norsk territorialfarvann.

— Vi har over tid sett en utvikling der Russland opptrer stadig mer selvhevdende i våre nærområder. Norge ser med bekymring på dette og vil følge nøye med på den ventede russiske øvingsaktiviteten, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en pressemelding.

Les hele saken hos NRK.