Ny hurtigbåt, flere sommerruter og ny liggehavn på vinteren for å få færre kanselleringer

Fra neste vinter blir det ny hurtigbåt i Træna og Lurøy. Foto: Ingeborg Andreassen

Fra neste vinter blir det ny hurtigbåt i Træna og Lurøy. Foto: Ingeborg Andreassen

Anbudet for å drive hurtigbåt i Trænabassenget er lyst ut og 1. februar blir det ny båt på ruten i Lurøy og Træna.

DEL

Anbudet er på seks år fra 1. februar 2021, og vil driftes med den nye hurtigbåten som Nordland fylkeskommune har bestilt. Dette skriver Nordland fylkeskommune i en pressemelding.

Anbudet for drift av Helgelandspendelen er noe endret for å sikre bedre regularitet i vinterhalvåret, og for å tilby flere turer i sommerhalvåret. Fra 1. april til 1. oktober vil Helgelandspendelen ha liggested på Træna. De andre seks månedene vil båten ligge på Lovund. Første tur for å reise til fastlandet fra Træna, vil i denne perioden gå med ferga.

– Træna kommune har spilt inn i høringene at de fortsatt ønsker at hurtigbåten skal ligge på Træna hele året. Imidlertid ser vi at det medfører for mange kanselleringer på grunn av været, og mener fordelene med å ligge på Lovund er positive for den totale trafikken i området, sier fylkesråd for transport og infrastruktur, Bent-Joacim Bentzen (Sp) i pressemeldingen.

Høyere driftsstabilitet

I en periode fra 1. januar 2018 til 1. oktober 2019, var det 49 kanselleringer av hurtigbåten. Ferga hadde i samme periode ni kanselleringer. For å oppnå høyest mulig driftsstabilitet, og for å begrense parallellkjøring og kostnadsøkning, vil Helgelandspendelen i vinterperioden ha liggested på Lovund. Det innebærer at Husøy i Træna betjenes med ferge på første og siste avgang om vinteren. Fergen korresponderer med Nex og Helgelandspendelen i Stokkvågen.

– Båtruten «Træna lokal» utvides slik at også Selvær knyttes til Helgelandspendelen og Nordlandsekspressen morgen og kveld. Dagens korrespondanser mellom Selvær og Husøy videreføres i tillegg, forteller Bentzen.

Ekstra turer

Det nye ruteopplegget innebærer flere nye avganger i Lurøy og Træna. Dette gir enda større fleksibilitet og flere valgmuligheter for å reise inn til fastlandet.

– Dagens to ukentlige rundturer fra Sandnessjøen klokken 11 på onsdag og fredag, vil vår og høst utvides til å gå alle hverdagene, mandag til fredag. Søndag utvides tilbudet slik at det blir to reisemuligheter til Sandnessjøen, mot dagens ene. Lørdag etableres det både en tidlig forbindelse fra Sandnessjøen og Stokkvågen ut til øyene, og en senere reisemulighet hele veien til Sandnessjøen, utdyper Bentzen.

Nye moderne båt

Anbudet som er lyst ut nå, vil ivareta driften fra 1. februar 2021 og varer i seks år. Det nye ruteoppsettet kommer i gang allerede fra 1. september og vil i fem måneder driftes i et mellomanbud til ny båt er på plass. Den nye hurtigbåten som er under bygging for Nordland fylkeskommune vil ta 193 passasjerer. Det skal være plass til minimum 15 sykler med oppakning og sju kajakker samtidig. Lasterommet dimensjoneres for åtte tonn last, og stort nok til 16 europaller og kan ta gods på opptil seks meters lengde.

– Det har vært en god prosess med mange innspill fra de ulike kommunene, men også fra næringslivet. Dette vil gi et løft for det totale tilbudet i området, avslutter Bentzen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken