Gå til sidens hovedinnhold

Ny rapport med dyster spådom om norsk arbeidsliv

Artikkelen er over 1 år gammel

Koronakrisen og oljeprisfallet kan gi enormt inntektstap og færre arbeidsplasser.

(Nettavisen): En fersk rapport fra konsulentselskapet Menon Economics gjort på oppdrag for Eksportkreditt Norge viser at titusenvis av norske arbeidsplasser kan forsvinne.

Torsdag morgen koster et fat olje 26,80 dollar fatet. Samtidig fører tiltakene knyttet til koronaviruset at færre kan jobbe, handle og reise som normalt, noe som fører til dramatiske konsekvenser for næringslivet.

Beregningene til Menon viser at koronakrisen og oljeprisfallet kan gjøre at 55.000 arbeidsplasser i de viktigste eksportnæringene står i fare for å forsvinne innen utgangen av 2020. Inntektsfallet kan komme opp i over 1.000 milliarder kroner frem mot 2023.

Krise for oljeservice

– I verste fall risikerer vi å gjøre varig skade på kritiske verdikjeder i eksportindustrien langs kysten. Dersom de store motorene i systemet blir borte, vil dette sannsynligvis få konsekvenser for hundrevis av underleverandører, sier Otto Søberg, administrerende direktør i Eksportkreditt, i en melding.

Spesielt oljeservicebedrifter, utstyrsleverandører, verft og rederier langs kysten har høy gjeld og negative resultater som følge av oljenedturen mellom 2014 og 2017. Analysen fra Menon viser at flere av bedriftene ikke har betalingsevne til å dekke lønn til de ansatte i mer enn tre måneder.

Store økonomiske problemer, og i verste fall konkurser, blant de store bedriftene kan føre til ringvirkninger og krise blant de små og mellomstore bedriftene også, som er avhengig av oppdrag fra de store bedriftene. Store vansker for maritim næring og offshore leverandørindustri kan både svekke dagens eksport - men også forsinke teknologisk utvikling innen blant annen flytende havvind og grønn skipsfart.

– Blir dagens havbaserte næringer redusert i et betydelig omfang, står vi i fare for å miste både kompetanse og sentrale leverandører av teknologi og løsninger som er nødvendige for å etablere nye næringer. Vi risikerer med andre ord å miste en avgjørende forutsetning for å realisere kommersialisering og skalering av nye produkter og løsninger i eksportmarkedene, sier Søberg.

Kommentarer til denne saken