Bondelaget reagerer kraftig: – SNO kan ikke sitte flere titalls mil unna en slik hendelse og konkludere med dette ikke er et bjørneangrep

REAGERER: Bjørn Gimming i Norges Bondelag reagerer på SNOs håndtering av av saken.

REAGERER: Bjørn Gimming i Norges Bondelag reagerer på SNOs håndtering av av saken. Foto:

Norges Bondelag reagerer kraftig på måten Statens naturoppsyn (SNO) har håndtert det antatte bjørneangrepet i Hemnes kommune.

DEL

Onsdag 19. juli måtte en bonde i Svalenget avlive ei skadd kvige. En uke senere fant bonde Harald Milligsjord ei av sine kyr hardt skadd. Konklusjonen til Knut Sjøfors, rovviltkontakt i SNO, var at dette dreide seg om bjørneangrep. Senere kom kontrabeskjeden fra SNO sentralt, som mente skadene på kyrne ikke kunne komme fra bjørn.

Norges Bondelag reagerer kraftig på måten saken har blitt håndtert på.

– En slik arrogant skrivebordsforvaltning som vi her er vitne til er totalt uakseptabel, sier 1. nestleder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming i en pressemelding.

– SNO kan ikke sitte flere titalls mil unna en slik hendelse, trosse lokal kompetanse og konkludere med dette ikke er et bjørneangrep. Vi forventer at SNO nå tar en ny og ordentlig vurdering av saken, sier Gimming.

LES MER: To kyr angrepet av bjørn: – Angrepet må ha skjedd rundt 100–200 meter fra husveggene

LES MER: Knut Sjøfors slår fast at kua i Hemnes ble angrepet av bjørn

– Ferieavvikling er ingen unnskyldning

Siden skadene ble oppdaget onsdag har Bondelaget vært i kontakt med både Hemnes kommune og SNO flere ganger om saken.

– Den første beskjeden som blir gitt fra SNO er at de ikke kan vurdere saken på grunn av ferieavvikling. Etter påtrykk velger de likevel å behandle saken sentralt. Når SNO gir nøkkelpersoner i Nordland ferie midt i høysesongen for rovdyrangrep, bør de i hvert fall lytte til kompetente vurderinger som blir gjort på stedet og sørge for at deres forvaltningsansvar blir ivaretatt. Ferieavvikling er ingen unnskyldning for å la være å gi saken en ordentlig behandling, sier Gimming. 

LES MER: To kyr ble angrepet – kommunen vil be om fellingstillatelse hvis det var bjørn

Mener det skader tilliten

Bondelaget mener SNOs håndtering gjør at forholdet mellom bønder og myndighetene blir svekket.

– En viktig forutsetning for å kunne ha en sameksistens mellom rovdyr og beitedyr er at bøndene og lokalbefolkning kan ha tillit til at myndighetene tar grep dersom rovdyrene gjør skade. Slik behandling som dette fører bare til at bøndene sitter igjen med en følelse av ikke å bli trodd, og er helt ødeleggende for tilliten mellom næring og myndigheter, sier Gimming

 

Artikkeltags