SISTE:  En veske med en sprengladning er funnet i lastebilen som ble brukt under den antatte terroraksjonen i Stockholm, melder SVT Nyheter.  Det opplyser flere politikilder, men politiet har ikke offisielt bekreftet funnet.

Påtalemyndigheten i Sverige tror den 39 år gamle usbekeren som ble pågrepet fredag kveld, kjørte lastebilen som ble brukt i den antatte terroraksjonen, skriver NTB. Mannen er en usbekisk firebarnsfar, bosatt i Sverige. Han ble pågrepet under en politiaksjon i Märsta, rundt 40 kilometer nord for Stockholm. Svensk politi bekreftet lørdag morgen at 39-åringen mistenkes for å ha kjørt lastebilen.

Avviser at to personer er pågrepet Pressetalsperson for politiet i Stockholm, Lars Byström, sier til SVT at det ikke er to arresterte personer etter angrepet, men at bare én er pågrepet og siktet. En politikilde sa til SVT i natt at det var to personer pågrepet.

SVT: Forbindelse mellom to menn pågrepet etter angrep i Stockholm. En 39-årig mann og en ung mann er pågrepet etter angrepet i Stockholm. En politikilde opplyser at det er en forbindelse mellom de to, melder SVT.

Barn blant ofrene i Sverige To av de 15 skadede i terrorangrepet i Stockholm er barn og ett av barna er blant de ni som er alvorlig skadet. Det melder SVT. Fire mennesker mistet livet.

Flaggene vil vaie på halv stang ved offentlige bygg i Stockholm lørdag. Hele Sverige sørger etter det som trolig var et terrorangrep i hovedstaden.

Minst fire mennesker ble drept og 15 skadd i fredagens angrep, der en lastebil pløyde gjennom mengden av fotgjengere i den travle Drottninggatan. Ifølge vitner holdt lastebilen svært høy fart nedover gågata. Lørdag morgen opplyser overlege Johan Bratt i Stockholm at seks personer er utskrevet, mens ni fremdeles er innlagt ved ulike akuttposter. Blant dem som fremdeles er innlagt er ett av to barn som ble skadd fredag.

Politiet arresterte fredag kveld en person, mistenkt for å være involvert i angrepet. I løpet av natten ble mistanken mot ham styrket og skjerpet til en mer formell mistanke, tilsvarende en norsk siktelse, om terrorforbrytelser ved drap. Den 39 år gamle mannen vil i løpet av lørdagen få oppnevnt en offentlig forsvarer.

Linkes til IS

Ifølge Aftonbladet er den pågrepne 39 år gammel og opprinnelig fra Usbekistan. Det er ikke kjent hvor lenge han har vært bosatt i Sverige. På hans Facebook-side skal han ha lagt ut propagandafilmer for den ytterliggående islamistgruppa IS og han skal også ha gitt likes til bilder av blodige ofre etter terrorangrepet under Boston maraton i 2013.

Svensk politi har ikke slått fast at det var den pågrepne 39-åringen som kjørte lastebilen som meide ned menneskene i Stockholm.

Ifølge Aftonbladet ble han pågrepet etter å ha oppført seg merkelig i en butikk i Märsta. Han skal blant annet ha hevdet å stå bak dramaet i Stockholm.

Tomme gater

Etter angrepet ble området rundt åstedet evakuert, samtidig som all kollektivtrafikk med tog og T-bane til og fra sentrum ble stanset fram til midnatt. Folk fikk beskjed om å forlate Stockholm sentrum og store deler av det sentrale Stockholm ble sperret av, kinoer og teatre ble stengt.

I løpet av natten er lastebilen gjerningsmannen kapret og brukte fjernet. Den er brakt inn for tekniske undersøkelser. Store deler av Drottninggatan er fremdeles avsperret, og ved sperringene er det lagt ned blomster til minne om ofrene. Lørdag kveld var statsminister Stefan Löfven ved åstedet og la ned en bukett med røde roser og tente lys.

Mulig pågripelse

Flere medier har rapportert om en annen pågripelse, av en ung mann i Hjulsta, med mulig tilknytning til den siktede 39-åringen. Politiet har verken bekreftet denne andre pågripelsen eller den mulige forbindelsen.

–Hva vi gjør i etterforskningen av det som mistenkes være et terrorangrep, kommer vi ikke til å kommentere i detalj. Etterforskningsavgjørelser tas rundt i regionen, sier Towe Hägg i politiet.

Politiet har satt inne alle tilgjengelige ressurser, fra nasjonale innsatsstyrker, spesialstyrker og sikkerhetspolitiet Säpo. Trusselnivået i Sverige er likevel uendret på nivå tre "økt risiko" for terrorhandlinger.

(©NTB)

Fakta om angrepet i Sverige

* Like før klokka 15 fredag 7. april kjørte en lastebil inn i en travel gågate og endte i en butikkfasade i gågaten Drottninggatan på hjørnet av Klarabergsgatan i Stockholm sentrum.

* Statsminister Stefan Löfven sier alt tyder på at det var et terrorangrep. Politiet opplyste i 19-tiden at hendelsen etterforskes som et terrorhandling.

* Svensk politi opplyser ved 20.40-tiden fredag kveld at fire personer er bekreftet døde etter angrepet.

* 15 mennesker ble skadd i dramaet, og tilstanden til ni av dem betegnes som alvorlig.

* Lastebilen, som tilhører øl- og brusprodusenten Spendrups, ble kapret tidligere på dagen.

* Politiet etterlyste en mann i hettejakke, som ved 20-tiden fredag kveld ble pågrepet i Märsta, 40 kilometer nord for Stockholm.

*Den pågrepne er ifølge Aftonbladet en 39 år gammel usbeker, passer til beskrivelsen og skal ha erkjent skyld i angrepet i Stockholm.

*På mannens Facebook-side skal han ha lagt ut propagandafilmer for den ytterliggående islamistgruppa IS.

* Politiet har også tatt to personer inn til avhør, uten at de er mistenkt for noe kriminelt.

* All kollektivtrafikk til og fra Stockholm sentrum ble stanset etter angrepet, og vaktholdet rundt viktige bygninger og installasjoner er styrket.

*Sverige har innført grensekontroll og økt tilstedeværelse av politi i samtlige regioner.

* Säpo har ikke funnet grunn til å heve trusselnivået, som har vært uendret på nivå tre siden 2010. Det tilsier "økt risiko" for terrorhandlinger.