Gå til sidens hovedinnhold

1. mai-feiring i Kinoteateret

Artikkelen er over 20 år gammel

LO-sekretær Rita Lekang holder årets 1. mai tale i Mo. Parolene blir blant annet: «Nei til rasisme og nazisme», og «Ikke rør sykelønnsordninga».

Leder for LO i Rana Jan Georg Bang, har lagt opp til et tradisjonelt program under årets 1. mai arrangement i Rana.
- Vi starter dagen kl. 09:30 med kransenedlegging ved Redvald Knutsons Minnebauta, deretter ved det sovjetiske krigsminnesmerke og minnesmerket over engelske fallne, samt ved Monumentet over Hans Berntsen. Selfors musikkorps vil spille ved bekransningene, opplyser Bang.

Tar i bruk Kinoteateret

Det meste av årets arrangement vil foregå inne i Kinotetateret. Dette fordi det har vist seg å være vanskelig for alle fremmøtte å få med seg hva som skjer av underholdning og taler.
- Vi har valgt Kinoteateret slik at alle skal kunne ta del i arrangementet. Samtidig vil det bli arrangert et større kulturarrangement fra klokken 11, som vi synes det passer å legge i tilknytning til vårt arrangement. Klokken 15, blir det demonstrasjonstog fra Jernbaneplassen, med paroler som: Nei til rasisme og nazisme, Ikke rør sykelønnsordningen og Nei til gratispassasjerer. - Når det gjelder parolen angående gratispassasjerer, henspiller dette på alle som nyter godt av det som fagoransisert får til av nye velferdstiltak, men der mange foretrekker å stå utenfor og lar andre betale og trekke vogna.
Etter at toget er ankommet Kinoteateret vil det deretter bli kulturinnslag og musikk med blant annet Polarkvintetten, Tip Toe og dramalinja ved Mjølan videregående skole. LO sekretær Rita Lekang, vil så holde sin tale, før det blir holdt appeller av en represetant fra AUF og SU.

Kritisk til APs politikk

På spørsmål om 1. mai har utspillt sin rolle, svarer Bang, at det kanskje er viktigere enn noen gang at man har en markering av dagen.
- Jeg håper mange stiller opp på årets arrangement og markerer at man ikke aksepterer at mange av de fordeler som generasjonene før oss har kjempet seg til ikke forsvinner. Fagbevegelsen kan ikke lenger stole på at politikerene ordner opp. Arbeiderpartiet er ikke lenger det samme partiet som for 20 år siden, da de hadde klare synspunkter på industri og hvordan man skal bygge opp sosiale rettigheter til de svakeste i samfunnet. I løpet av de siste tiårene har vi derimot sett at de rike bare er blitt rikere og at de faglige rettighetene er blitt svekket og er til salgs. En politikk som også fører til en styrking av sentrale strøk og en nedbygging av distriktene. Signal som sendes ut daglig både fra industri, miljø og energidepartement, sier en engasjert Jan Georg Bang, som ønsker at folk engasjerer seg mer på arbeiderenes dag.