100 år på sykehjem

Brit Eriksen, Helene Holmo, Lisbeth Sandstad og Laila Konradsen har til sammen 100 års fartstid på Selfors sykehjem. Her flankert med distriktsleder Randi Ødegaard. Foto: Øyvind Bratt

Brit Eriksen, Helene Holmo, Lisbeth Sandstad og Laila Konradsen har til sammen 100 års fartstid på Selfors sykehjem. Her flankert med distriktsleder Randi Ødegaard. Foto: Øyvind Bratt

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

RANA: Selfors sykehjem feiret sin egen 25-årsdag i går. Fire damer har vært med siden den spede begynnelse.

DEL

Den offisielle åpningen av sykehjemmet skulle skje 1. oktober 1982, men allerede i juli samme år flyttet den første beboeren inn.

– Det var mangel på sykehjemsplasser i Rana på den tiden, og da vi var klar med en etasje var det nærmest kø fra sykehuskorridorene av folk som skulle inn. Problemet var at ikke alle hadde søkt om plass slik at de måtte avvises. Det var nesten absurd, sier sykepleier Brit Eriksen.

Og da det var klart for den offisielle åpningen var sykehjemmet allerede fullt.

– Det var bygd for å ta imot 78 beboere, og det ble fullt med en gang. For oss som var ansatt i sjette etasje på sykehuset var dette en annen verden. Jeg kan ennå huske hvordan det var å ha seks pleietrengende pasienter som alle bodde på ett rom. Så når vi kom hit var det som å komme i himmelen. Her var det lagt opp slik at de aller fleste fikk være på enerom. I tillegg hadde vi dobbeltrom i hver etasje der det var meningen at ektepar skulle bo. Det var for 25 år siden et topp moderne sykehjem, sier Helene Holmo.

Oppgradert

Og Selfors sykehjem har fulgt med i tiden. Oppgraderinger har vært nødvendige opp gjennom årene. Både for beboere og ansatte.

– Tidene forandrer seg og da må vi forandre oss med dem. Vi har nå oppgradert oss fra 78 til 80 plasser. Vi har også fått en avdeling som fokuserer på aldersdemens, og jeg tror at sykehjemmet er blitt mye bedre. Samtidig har vi fått nye hjelpemidler som gjør hverdagen til de ansatte lettere, og det er en stor framgang. Nå trives både beboere og ansatte. Jeg tror at alle har et utbytte av å være her, sier distriktsleder,Randi Ødegaard.

Lite aktivitet

Men når noe går fram så går som regel noe tilbake, også ved Selfors sykehjem.

– Det er selvfølgelig et pluss at vi har fått heiser og senger som kan justeres elektrisk. Det gjør vår hverdag lettere. Men det er også ting som har gått andre vegen. Før hadde vi aktivitører i hver etasje som tok seg av aktiviteter for beboerne. Dette har forsvunnet. De lagde forskjellige ting som de eldre kunne drive på med i løpet av dagen. Vi hadde også kantinedrift som Sanitetsforeningen sto for. De hadde også sosiale sammenkomster slik som julefest og lignende. Jeg tror nok det var triveligere før for dem som bodde her. Vi som er ansatt her gjør det vi rekker å gjøre, og det blir det ikke mye aktiviteter av. Vi gjør så godt vi kan, sier Laila Konradsen.

Men når de driftige damene ser seg tilbake, er de storfornøyd med arbeidsplassen sin.

– Det er klart vi er fornøyde, men på alle arbeidsplasser er det ting man kan rette på. Jeg tror det er slik man får forbedringer. Men vi er glade for å være her, ellers hadde vi ikke vært her så lenge, sier Lisbeth Sandstad.

Artikkeltags