124 år gammel kirke i branndrama

Sakristidelen av den gamle trekirken har fått store skader i søndagens brann. Foto: Thomas Marius Hansen

Sakristidelen av den gamle trekirken har fått store skader i søndagens brann. Foto: Thomas Marius Hansen

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Sakristiet i Rødøy kirke fikk store brannskader i går formiddag. Gunstig vindretning, dyktig mannskap og en tilfeldig forbipasserende reddet sannsynligvis hele kirka fra å gå tapt i flammene.

DEL

En gang mellom 8 og halv 9 i går morges så innbyggerne på Rødøya et voldsomt lynglimt med tilhørende smell. Lynet hadde slått ned i kirketårnet til Rødøy kirke og røsket løs lynavlederen. Ennå gikk det over to timer før noen oppdaget det som kunne blitt en katastrofe for øyfolket.

Hjemme hos Brynjulf Pedersen var stemningen rolig i halv 11-tiden. Han hadde akkurat fått vite at et hus han hadde tilsyn med hadde mistet strømmen.

– Jeg tenkte jeg skulle ta morgenkaffen først, men ombestemte meg. Ettersom jeg jobber på legeskyssbåten kunne det jo komme en utrykning når som helst,forteller han.

Trodde det var et bål

Da han nærmet seg kirken beskriver han en slags tåke som lå helt oppe i tårnet.

– Jeg lurte på hvem som hadde tent bål på kirkegården.

Ikke før Brynjulf hadde passert bygningen oppdaget han brannen i sakristiet. Da hadde det allerede rukket å brenne seg gjennom de innvendige tømmerveggene. For sent innså han at telefonen lå hjemme, så han bråsnudde og ropte inn til en kjenning ved Rødøy sykehjem at han måtte slå alarm.

Få minutter etter var de første av redningsmannskapet på plass. Branngarasjen står like ved og det gikk fort å komme i gang med slukningsarbeidet.

Null sikt i kirkerommet

Da mannskapet ankom kirka var røykutviklingen så stor at det var vanskelig å orientere seg hvor brannen befant seg.

Varabrannsjef i Rødøy kommune, Rolf Jørgensen, forteller hva som skjedde.

– Etter en stund slo brannen ut gjennom selve veggen i sakristiet og vi rev av forkledningen for å komme til. Barnekammeret som ligger vegg i vegg har et arkiv på loftet, og vi sto i stigen og sprutet opp vann for å slukke brannen ovenfra. I selve kirkerommet var det null sikt, og ikke før vi hadde kontroll på brannen åpnet man dørene i alle retninger. For å være på den sikre siden tok vi likevel ut altertavlen og noe sølvtøy.

Som en eksplosjon

Kirkerommet er røyk- og vannskadd og man måtte bore hull i gulvet for å lense ut vannet. Arkivet over barnekammerset ble ikke tatt av brannen, men fikk vannskader.

Ifølge varabrannsjefen var det en gunstig vindretning under slokkingsarbeidet, og kirken fikk ligge i ly. Han skryter av mannskapets innsats og er glad skaden ble såpass begrenset som den ble. Selve kirkedelen er fremdeles intakt..

Da Rana Blad snakker med Brynjulf Pedersen etter at dramaet har roet seg ned, sitter han i godstolen og har endelig fått i seg "morgenkaffen". Han mener lynnedslaget førte til feil i det elektriske anlegget og at det kan forklare hvorfor det tok så lang tid før brannen brøt ut.

– Du vet, inne i selve kirka lå høyttalerne spredt ut over gulvet. Det så nesten ut som det hadde vært en eksplosjon.

Artikkeltags