Advarer mot borgervern

Artikkelen er over 6 år gammel

Politistasjonssjef Roald Bjerkadal synes det er bra at folk i Åga passer på sine eiendommer, men advarer mot å ta loven i egne hender.

DEL

Etter mange episoder av vandalisme i Åga toppet det hele seg da et eldre ektepar reddet seg ut av huset etter at det ble oppdaget en brann på baksiden natt til torsdag.

Politiet mistenker at denne brannen var påsatt. Huseiere fortviler etter at ledninger til varmepumper og juledekorasjoner ble klippet over.

Torsdag ettermiddag meldte politiet fra om tre nye tilfeller av vandalisme i Åga. Julelys var igjen klippet over og en huseier fikk ledningene til både varmepumpe og kabel-tv ødelagt. En beboer i Storsteinmoen hadde hatt besøk i garasjen der noen hadde ødelagt dekk, knust lys og ripet opp lakken på en bil.

Nattens helter

Etter alle episodene ble det opprettet en gruppe på Facebook kalt "Nattens helter (Åga/Hauknes)". Gruppen vokste raskt og hadde fredag morgen over 300 medlemmer.

Noen av disse møtte opp natt til fredag for å patruljere i gatene. Fredag morgen var det ikke registrert nye forhold i Åga.

– På torsdagskveld ble det opprettet en Facebook gruppe under navnet: Nattens helter i Åga / Hauknes. Vi bestemte oss for å gå natteravn. Målet med dette var å vise at vi bryr oss om plassen vår og vise at nok er nok. Det møtte opp 22 personer og syv hunder. Vi var i kontakt med politiet som syntes dette var flott. Mange er glade for dette og vi stiller opp også i helgen med natteravner og neste uke. Målet med dette er å gi trygge gater og god nattesøvn, forteller Siw Engen Olsen.

Ikke borgervern

Politistasjonssjef Roald Bjerkadal synes initiativet er flott, men advarer gruppen mot å ta loven i egne hender.

– Folk må kunne verne sine egne eiendommer og det er bare flott at beboerne gjør dette. Når det er sagt må de ikke ta det lenger enn det. Folk kan ikke dømme andre, de skal heller ikke drive på med egen etterforskning. Dette er oppgaver som tilfaller politiet.

Vi har fått mange tips i saken og etterforsker disse fortløpende og å løse dette er noe vi prioriterer. Vi vil gjerne ha flere tips. Det kan være at folk har sett biler eller andre ting de oppfatter som viktig i området. Hvis det hele holde på et nivå der man observerer ting for å verne om det man eier er dette et positivt tiltak, sier Bjerkadal.

Artikkeltags