Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot mulig pyramidespill

Artikkelen er over 8 år gammel

Oppfyller ikke kravet til norske lover og regler og operer i gråsonen av loven.

– De oppfyller ikke kravet til norske lover og regler og Trans-Atlantic Equity operer i gråsonen av loven.

Det mener leder Jan-Fredrik Torgersen i Direktesalgsforbundet etter å ha sett nærmere på selskapet Trans-Atlantic Equity, som har tatt Mo i Rana med storm de siste månedene.

– Lotteritilsynet burde gjøre noe snarest mulig, mener han.

Løfter om rikdom

Flere ranværinger deltok i World Games Inc (WGI) og The 5 Percent Community (T5PC) som lovet store inntekter gjennom lav innsats. Mange satt med skjegget i postkassa når noen få ble rike og mange mistet sparepengene sine gjennom henholdsvis manglende utbetalinger og konkurs.

Nå har et nytt selskap kommet til Mo i Rana med løfter om rikdom. Trans-Atlantic Equity (TAE) består av mange ranværinger som blant annet reiser rundt i Norge og Sverige for å rekruttere medlemmer. På den offisielle hjemmesidene til selskapet står det registrert med forretningsadresse i havnebyen Limassol på Kypros, men uten kontaktpersoner.

Selv markedsfører selskapet seg som hovedsakelig et utdanningsprogram innen finans for studenter, med mulighet for å tjene penger og lære finansverden.

Men av privatpersoner – mange av dem fra Mo i Rana – blir det markedsført på en helt annen måte.

Ny bil, mer penger, flere reiser, mindre arbeid, ny båt og hus av penger er bare noen av mulighetene de skisserer for folk som verves til konseptet.

Førstelektor Gorm Kunøe ved Handelshøyskolen BI, en av landet ledende eksperter på nettverkssalg, advarer mot selskapet.

Gråsone

– Jeg vil advare mot dette konseptet, absolutt. Alt som omfatter mystiske regler, ting man ikke skjønner og slikt skal man holde seg langt unna, mener han.

Torgersen i Direktesalgsforbundet er enig med førstelektoren og liker ikke det han ser.

– Vi ser at slike selskaper dukker opp hele tiden. Det er langt fra positivt. Selskapet har ingen innsyn og det jeg og en kollega så på i dag tidlig, er at de ikke har reklamasjonsrett og en angrefrist på sju dager. I Norge er det 14 dager. Det er litt uggent, mener han.

Derfor oppfyller heller ikke selskapet kravet til norske lover og regler, ifølge han.

– Det virker rart, det virker useriøst. Alle disse selskapene er stort sett fra et fjernt land, dette fra Kypros og med kontakter gjennom en bank som nesten ikke er kjent, fortsetter Torgersen.

– Det er så langt over gråsonen som mulig.

– Mystiske regler

Førstelektor Kunøe reagerer spesielt sterkt på at fokuset er så stort på rekruttering av nye medlemmer, i stedet for salg av forskjellige produkter.

– Kan denne virksomheten regnes som et ulovlig pyramidespill?

– Hvis omsetningen på rekrutteringen er større enn omsetningen for det man selger, så er det ulovlig, sier Kunøe.

Men han vil ikke konkludere om akkurat TAE er ulovlig. Hovedmarkedsføringen deres er nemlig på et utdanningssystem som skal befinne seg inne i konseptet.

– Det nye er at pyramiden skjules i et opplæringssystem. Ellers er resten på plass, mener Kunøe, med tanke på hvordan en typisk pyramide er bygd opp.

Utdanningssystemet virker for han ikke særlig tillitvekkende.

– Det er et spesielt opplegg at man selger et kurs i finans på den måten der.

Selger credits

Rana Blad har fått muligheten til å se på selve konseptet fra innsiden gjennom en av kontoene til medlemmene i konseptet.

Dog er det lite fokus på utdanningsprogrammer for å lære seg finans. I stedet er det blant annet et stort fokus på hvordan man kan tjene såkalte ”RMR Points” på rekruttering og hvordan man kan kjøpe og selge ”credits” for å bruke i det virtuelle aksjespillet.

Flere medlemmer Rana Blad har snakket med kjenner heller ikke til utdanningssystemene som er i konseptet.

Kunøe har sett samme typer konsepter tidligere og liker ikke det han ser.

– Så snart du begynner å engasjere deg i det her, så går du inn i en jungel av mystiske retningslinjer og måter på hvordan ting beveger seg inne i disse systemene, fortsetter han. Han sammenligner hele konseptet med en lottokupong.

– Se på det som en lottokupong, et meget dyrt skrapelodd, hvor man kan skrape seg til 1000 poeng, som man sannsynligvis kommer til å bruke med mindre man kjøper flere penger, sier Kunøe.

Få tjener penger

– Men er det ikke mulig å tjene penger på dette?

– Ja, man tjener jo penger på å selge verdiløse poeng til folk. Det er en fin forretning. Så sender man dem et kurs, mener førstelektoren.

Han mener få tjener penger på det.

– De eneste som får penger igjen er de som sitter på toppen, i steg én eller to. De andre får ingenting.

Torgersen i Direktesalgsforbundet sukker over alle som blir med.

– Nordmenn er ganske lettlurte. De putter på noen tusenlapper her og der. De lærer aldri, men det er jo mange mennesker å ta av.

Jurist-mat

Jurister ved lotteritilsynet ser nå på virksomheten til Trans-Atlantic Equity.

– Lotteritilsynet vurderer den informasjonen vi mottar om mulige pyramider og pyramidelignende konsepter og foretar undersøkelser der forholdene tilsier det. Likevel er det svært ressurskrevende å undersøke slike virksomheter og Lotteritilsynet kan ikke foreta en fullstendig vurdering av hver enkelt virksomhet, sier jurist og førstekonsulent Steinar Mjøs i Lotteritilsynet.

– Tilsynet har ikke vurdert denne konkrete virksomheten på det nåværende tidspunkt og vi uttaler oss derfor på generelt grunnlag, sier Mjøs. Han informerer om at det etter lotteriloven paragraf 16 er forbudt å opprette, drive og delta i pyramidespill. Dette forbudet gjelder imidlertid også pyramidelignende virksomheter der mindre enn 50 prosent av inntektene genereres gjennom salg av varer og tjenester. Han oppfordrer folk til å være forsiktige med å gå inn i pyramidelignende selskaper.

– Tenk gjennom informasjonen man blir presentert og vær skeptisk dersom man blir lovet store inntekter, da særlig hvis hovedfokuset er at inntektene er avhengig av verving av nye medlemmer, sier Mjøs.

Avkastning

Et av medlemmene sier hun har fått avkastning på aksjespillet, men bryr seg ikke om utdanningsprogrammet som selskapet selger.

- Dette er nettverksbygging med aksjesalg i all hovedsak, sier ett av medlemmene i Trans-Atlantic Equity. Hun er den eneste Rana Blad har vært i kontakt med som ønsker å si noe særlig om konseptet hun selv ble en del av for tre måneder siden. Hun har vært til stede på noen møter her og der for å få innspill.

- Er det ekte aksjer?

- Nei, alt er virtuelt. Så lenge pengene står i spillet så er det virtuelt. Men du kan overføre det ut av spillet til ekte penger. Det er skattebelagt og helt lovlig, mener hun.

Hun ønsker ikke å stå fram på grunn av den negative vinklingen hun føler saken før og vil ikke selv kommentere advarselen mot selskapet.

- Jeg er ingen spesialist, men en helt vanlig person som har blitt med, sier hun. Utdanningsopplegget som Gorm Kunøe mener selskapet gjemmer seg bak, har hun liten kjennskap til.

- Helt ærlig så har jeg ikke satt meg inn i det. Det er ikke noe jeg har interessert meg for. Det jeg interesserer meg for er aksjespillet, og jeg legger heller ikke noe særlig nettverk, sier hun, som hittil bare har vervet en venn.

– Har du tjent noen penger hittil da?

– Nå har jeg ikke tatt ut noe, så jeg skal ikke si at jeg har fått igjen noe for det. Men jeg har fått over 100 prosent økning siden jeg kom inn. Det er såpass nytt at jeg har tro på å ha pengene inne lengre, mener hun.