Alcoa stenger to fabrikker i Spania - 700 mister jobben

Artikkelen er over 1 år gammel

Alcoa varslet onsdag at de vil stenge to av deres tre aluminiumsfabrikker i Spania. Rundt 700 personer vil miste jobbene sine

DEL

[Helgelendingen] De to fabrikkene ligger i Avilés og i La Coruña, og de ansetter henholdsvis 300 og 400 personer. Det er Spain's News som opplyser dette. Til sammen produserer de rundt 180.000 tonn aluminium. Ifølge nyhetsbyrået Reuters kan nedstengninga av de to fabrikkene, ha indirekte innvirkning på så mange som 3000 arbeidere.

 Vet lite om årsaken

– Hva vet du om årsaken til nedstengninga av disse to fabrikkene?

Spørsmål går til Rune Krutå, hovedtillitsvalgt ved Alcoa i Mosjøen.

– Vi venter på mer informasjon om det som har skjedd i Spania. Inntil vi får det, kan jeg ikke uttale meg om saken, er det korte svaret til Rune Krutå.

Dyr strøm

Nyhetsbyrået, Spain's News, skriver at det er blitt meldt om at den høye energiprisen er en av årsakene til nedleggelsen og at disse kostnadene utgjør 40 prosent av selve aluminiumsproduksjonen – inkludert selve råstoffmaterialet – alumina.

Reuters referer til selskapet som, ifølge dem, skal ha uttalt at disse fabrikkene har en ineffektiv teknologi. Til dette kommer også overproduksjon av aluminium i Kina, høye råvarekostnader og altså høye enerigiutgifter. Til sammen skal dette ha medført til betydelige tap ved disse to anleggene.

Spansk regjering bekymret

Det spanske næringsdepartementet skal også, ifølge Reuters, ha ringt Alcoa-konsernet for å bli nærmere informert om stenginga, og at de skal ha bedt selskapet om å finne en måte å fortsette produksjonen på. Den spanske regjeringa er overrasket og bekymret fordi de i løpet av de siste tre månedene ikke hadde fått informasjon om nedstengningsplanene.

Til Vefsn No sier kommunikasjonsdirektør Anne Jahr at nedleggingene ikke får konsekvenser for Alcoa Mosjøen.

Artikkeltags