[Avisa Nordland] Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt mener Bane Nor bør dekke kostnadene av døde dyr og ekstraordinære utgifter etter en rekke reinpåkjørsler den siste tiden.

Det skriver VG.

Til avisen sier Torstein Appfjell i Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt at de har hatt store utgifter til bruk av helikopter for å samle dyrene som fortsatt befinner seg langs strekningen der ulykkene har skjedd.

- Det dreier seg om 600.000 kroner i kostnader til nå, og det er en tredel av flokken som er brakt i sikkerhet. To tredeler er igjen. Det blir enorme kostnader for å samle alle. Snart kan vi ha en regning på 1,5 millioner, og hva da? Da er vi konkurs.

Over 100 reinsdyr ble drept sist helg da et godstog kjørte inn i en flokk nær Kvalfors, sør for Mosjøen. Denne uken ble ytterligere 17 reinsdyr drept på Nordlandsbanen.

Reinbeitedistriktet skal sette opp et overslag for Bane Nor. Neste uke skal de møte reineierne om ulykkene. Thor Brækkan, områdedirektør nord, sier de må ta pengekravet i diskusjonen med reinbeitedistriktet.

- Vi har en avtale med dem i dag om bidrag til å samle inn med helikopter, men dette får vi ta på møtet når vi treffer dem, sier han til VG.