Bjørn slo til like ved husene

Spist: Dag Are Nygård ved den første sauen som ble funnet 4-500 meter fra gården lørdag. Bjørnen hadde spist av brystfettet mens sauen var i live. Foto: Klaus Solbakken

Spist: Dag Are Nygård ved den første sauen som ble funnet 4-500 meter fra gården lørdag. Bjørnen hadde spist av brystfettet mens sauen var i live. Foto: Klaus Solbakken Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Jakten på bjørnen som drepte fire sauer lørdag var allerede i gang søndag. Fra i morgen vil det ble innvilget skadefelling.

DEL

Lørdag hørte Dag Are Nygård på gården Ringstad på Berg nederst i Plurdalen at sauene brekte.

Fremdeles i live

Da han undersøkte hvorfor sauene var så urolige, fikk han se en sau liggende ved gjerdet 4-500 meter fra gården. Han har om lag fire kilometer med gjerde rundt et område hvor totalt 130 sauer går på beite.

- Sauen var fremdeles i live, men bjørnen hadde spist brystfettet av sauen, forteller Nygård.

Den skadde sauen ble avlivet, og ved hjelp av sauebjella fikk Nygård lokket lammene til sauen med seg heim til gården.

Sau nummer to ble funnet da rovviltkontakten til Statens naturoppsyn (SNO) kom lørdag kveld. Sauen var snudd på rygg, og bjørnen hadde begynt å ete på jur og brystfett.

Opp ei bratt li

Søndag var Steinar Røssvoll fra SNO Nordland sammen med Dag Are Nygård ute i området, og de fant restene av nok en voksen sau og ett lam. Alle fire sauene er bekreftet drept av bjørn.

- Den voksne sauen ble funnet på en plass som heter Slettadalen. Først fant vi bare vomma på utsiden av gjerdet. Bjørnen hadde dratt med seg sauen om lag 200 meter opp ei bratt li. Der hadde bjørnen lagt seg og spist på sauen under ei gran, forteller Nygård.

Steinar Røssvoll bekrefter historien, og kan slå fast at det ikke er noen liten bjørn som gjør noe slikt.

- Det var så bratt opp lia at vi nesten måtte klatre. Der hadde bjørnen funnet seg ei seng, spist godt, slumret og hatt det bra, sier Røssvoll, som mener dette viser hvilke krefter en bjørn har.

Hopper over gjerdet

Dag Are Nygård har hatt enkelttilfeller av gaupe og jerv på besøk i saueflokkene før, men aldri bjørn.

- Jeg har sauene inngjerdet. men det hjelper ikke mot en slik kar. Den hopper bare over gjerdet, sier Dag Are Nygård, som forsikrer at verken han eller ungene blir skremt av at bjørnen huserer like i nærheten.

- Det virker som den er var for folk, sier han.

- Hva synes du om å ha bjørn i sauegjerdet?

- Det er tragisk, og det er utrolig at jegerne ikke klarer å ta den, sier Nygård, som har latt jegerne bruke eiendommen til å jakte bjørn. Men han legger til at det ikke er noe enkelt terreng å jakte i.

Skadefelling

Det er lisensjakt på bjørn nå, og det kan felles to bjørner i Nordland fra Rana og sørover. Men det forutsettes at grunneierne gir sitt samtykke til at det jaktes på deres eiendommer.

Anne Kari Leiråmo Snefjellå i skadefellingsgruppa i Rana, sier at de har fått lovnad om å få innvilget søknaden om skadefelling i dag, mandag.

- I motsetning til ved lisensjakt, trenger vi ikke grunneiers tillatelse til å jakte ved skadefelling, sier hun. Allerede søndag var jegere ute for å jakte på bjørnen, men når skadefelling er innvilget, vil det bli jaktet for fullt etter slagbjørnen.

Artikkeltags