Gå til sidens hovedinnhold

– Ble ikke presset

Artikkelen er over 12 år gammel

Karl-Otto Jacobsen, forsker ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), avviser at han har vært utsatt for press i forbindelse med rapporten han skrev for Nord-Norsk Vindkraft.

– Jeg kan bekrefte at jeg har hatt en jevnlig dialog med Nord-Norsk Vindkraft (NNV) under skriving av rapporten, men jeg vil ikke betegne dette som press, sier Jacobsen.

– De kom med innspill jeg har kunnet ta hensyn til, og andre innspill jeg ikke har kunnet ta med i beregningen. Jeg har ikke følt meg presset til å tone ned rapporten, sier Karl-Otto Jacobsen ved NINA.

Dialog

Espen Dahl i Norsk Ornitologisk Forening hevdet i gårsdagens Rana Blad at NNV hadde vært sleske og at personer hadde sagt at det var utøvet press for å få akkurat den rapporten de ville ha. Jacobsen sier at det han har nevnt for Dahl i denne sammenheng, er at Nord-Norsk Vindkraft har vært inne i en dialog under skrivingen av rapporten i forhold til skadevirkningene på det biologiske mangfoldet på Sleneset.

– Det jeg har sagt til Dahl er at jeg har vært i en kontinuerlig dialog med Nord-Norsk Vindkraft rundt rapporten. Jeg har ikke gjort redigeringer der det ikke var grunnlag for det, sier Jacobsen.

Forenklet utdrag

Jacobsen påpeker imidlertid det som blant andre Steinar Joakimsen og Steinar Helland har trukket fram i media fra hans rapport, er svært forenklet.

– Utbygger forenkler det veldig når han sier at bare 1-2 prosent av Norges hubrobestand bor i området. Den hubrobestanden som finnes på Sleneset er den viktigste i hele Norge. Det er fra dette området det rekrutteres hubro til resten av kommunen og andre områder. Området på Sleneset har etter all sannsynlighet Europas, og kanskje også verdens, tetteste hubrobestand, sier Karl-Otto Jacobsen.

Totalen problemet

Forskeren er imidlertid enig med utbygger i at kollisjon med rotorblader ikke blir den vesentlige byrden for hubroen i området.

– Hubro flyr i stor grad ikke så høyt at de kommer i konflikt med disse, men jeg synes likevel det ikke er grunn til å undergrave det totale problemet med utbygging i området. Det er som sagt ikke kollisjonsrisikoen som er mest bekymringsfull for hubroen, men det totale tekniske inngrepet og forstyrrelsen, sier NINA-forskeren.

Les mer i fredagens papir- eller pdf-utgave av Rana Blad.