Blir som ny innvendig

Kirketjener Pat Pentelow og prost Martin Kildal er fornøyd med renoveringen av Mo kirke. Nå brukes det to millioner på å gjøre kirkerommet lekkert og på skifting av hele det elektriske anlegget. Foto: Arne Forbord

Kirketjener Pat Pentelow og prost Martin Kildal er fornøyd med renoveringen av Mo kirke. Nå brukes det to millioner på å gjøre kirkerommet lekkert og på skifting av hele det elektriske anlegget. Foto: Arne Forbord

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Oppussingen av Mo kirke går etter planen. Prost Martin Kildal og kirketjener Pat Pentelow gleder seg allerede til den store åpningsgudstjenesten 3. søndag i advent med biskopen som gjest.

DEL

– Det ser bra ut, veldig bra, sier Kildal, når han er innom kirka for å inspisere jobben malerne gjør.

Kirka blir nesten totalt renovert innvendig. Det meste av vegger, gulv og benker blir tatt. Det man ikke rører er orgelet og altertavlen. I tillegg blir det ikke gjort for mye ved prekestolen.

Bakgrunnen for renoveringen av kirka er et pålegg fra eltilsynet om at alt av ledningsnett i bygget måtte skiftes ut. Kildal og Pentelow er glade for at dette pålegget kom, siden det førte til at man så seg nødt til å renovere resten i samme slengen.

– Det var virkelig behov for en slik oppussing som denne, sier de.

Kirkeverge Idar Johnsen forteller at de bruker rundt to millioner kroner på jobben.

Mer miljøvennlig

Å varme opp et kirkebygg er ikke billig. I etterkant av denne renoveringen regner man med å spare penger på oppvarming.

– Tidligere hadde vi oppvarming med varmeovner på gulvet. Nå vil varmeovnene bli montert rett oppunder hver eneste benk. Det betyr at vi kan skape en god varme rundt der folk oppholder seg, uten at temperaturen i hele bygget trenger å være like høy. Vi kan da senke temperaturen mer når kirka ikke er i bruk, sier Pentelow.

Hun regner med at dette nye systemet vil føles god for kirkegjengerne. Før man vedtok å gå for denne modellen, sjekket de ut erfaringene fra kirker som satset på setevarme. Meldingene var utelukkende positive.

– Ved at vi sparer energi, blir kirka enda mer miljøvennlig. Det er viktig, sier kirketjeneren.

Foran tidsskjemaet

Restaureringsbas Edgar Iversen forteller at arbeidet går godt.

– Vi ligger faktisk litt foran framdriftsplanen, sier han.

Prost Martin Kildal liker at arbeiderne så langt har kontroll.

– Holder de denne progresjonen i arbeidet videre, er kirka ferdig renovert i begynnelsen av desember. Dermed får vi den tiden vi trenger til å gjøre alt i stand til åpningsgudstjenesten søndag 16. desember, som også er tredje søndag i advent, sier han.

For å kaste glans over begivenheten har allerede biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland meldt sin ankomst til festen.

Utfordrende arbeid

Malermester Iversen ser på restaureringen av kirka som en utfordrende jobb.

– Mot slutten skal vi til med legging av bladgull. Dette er svært tynt, men ekte gull. I min 50 år lange karriere har jeg bare gjort det et par tre ganger, sier Iversen.

Malerlærling Finn Iversen synes det er fint at han i sin læreperiode får være med på en så spesiell jobb som kirkerestaurering.

– Det er en grei erfaring å ha med seg, sier han.

En del av arbeidet er fysisk tungt. Det å slipe ned gulvene for gammel lakk er ingen enkel sak.

– En merker det i kroppen etter ei økt. I tillegg støver det mye, sier Johan Strand, som synes oppdraget er artig.

For noen år siden var han med på et lignende oppdrag i Hemnes kirke. Riksantikvaren har kommet med klare krav til hvordan jobben skal gjøres. Også etter endt restaurering skal det se gammelt ut.

– Det betyr at vi av og til må gjøre ting på en annen måte enn man ville gjort ved et vanlig maleoppdrag, sier Edgar Iversen.

Artikkeltags