Politiet frykter flere ras i Salten: - Folk må holde seg unna!

Av og
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

[Avisa Nordland] Oppdatert torsdag morgen: Politiet i Salten ber folk holde seg unna rasstedet ved Skjerstad.

- Vi har sperret veien på begge sider og ingen må passere sperringene før vi har fått oversikt, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson hos Salten-politiet.

- Det er bratt terreng på oversida av veien og flere bekkeløp og småelver som kan medføre at det samme skjer andre plasser i området, sier Nilsson.

Politiet har varslet veivesenet og bestilt geologhjelp til rasstedet, opplyser Nilsson.

Dette har skjedd:

Det har gått et stort jordras over fylkesvei 554 ved Juvika i Skjerstad i Bodø kommune.

Ifølge politiet er raset 30 meter bredt, og høyden på jordmassene som sperrer veien er opp mot halvannen meter.

Raset som stenger fylkesveien har samtidig sørget for at de to bygdene Skjerstad og Breivik er isolert fra resten av verden, i alle fall når det gjelder veitrafikk.

Autovernet skrellet vekk

- Vi fikk først melding om 3-5 meter med jordmasser på veien, men det stemmer ikke. Det er uansett et stort ras. Autovernet er skrellet vekk, og det ligger enorme mengder jordmasse på og ved veien, forteller operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Saltenpolitiet til AN.

Da AN snakket med politiet klokka 01, var en patrulje på vei til rasstedet.

- Vi vet ikke om kjøretøy eller personer er involvert i raset. Men det er lite trafikk på dette stedet så sent på kvelden, og det er ingen personer som er savnet, sier Ivar Bo Nilsson.

Ingen jobb i natt

Det var en forbipasserende som oppdaget raset og som varslet politiet klokka 00:19. Statens Vegvesen er også orientert om raset.

- En geolog fra vegvesenet skal inspisere området og komme med sine anbefalinger før vi gjør noe på stedet. Vi kommer ikke til å røre jordmassene før vi vet noe mer om faren for flere ras i området. Det betyr at det ikke vil bli gjort noe på stedet før torsdag morgen, sier operasjonslederen.

Det er ingen bebyggelse i umiddelbar nærhet til rasstedet.

Juvika ligger et par kilometer fra kirkestedet Skjerstad i tidligere Skjerstad kommune, og heller ikke langt fra Breivik der kjøttprodusenten Lundal holder til.

Buldring i fjellsiden

Klokka 01:30 hadde politipatruljen fra Bodø sjekket området.

- Vi har fortsatt ingen grunn til å tro at noen er tatt av raset, men kan heller ikke si det sikkert. Patruljen observerer ikke noe annet enn jordmasser og trær i rasområdet, sier Ivar Bo Nilsson.

Ifølge operasjonslederen hører politipatruljen buldring i fjellsiden.

- Vi er varsomme, og det er ikke aktuelt å gjøre noe på stedet i natt. Vi fraråder også folk å passere rasområdet til fots, sier Ivar Bo Nilsson.

Artikkeltags