Sjeføkonomen med klar tale: - Nå kommer boligsmellen

FESTBREMS: Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen tror boligfesten er over. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

FESTBREMS: Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen tror boligfesten er over. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Sjeføkonomom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen venter boligsmell og flere rentekutt i løpet av det kommende året.

DEL

- Jeg er ganske sikker på at vi står overfor en korreksjon i boligmarkedet. Det virker som folk allerede er i gang med sette ned prisene, sier Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til Nettavisen.

Det har vært flere år med kraftig oppgang i det norske boligmarkedet. Nå kan festen være over, i hvert fall ifølge sjeføkonomen i Eika Gruppen. 

- Skal jeg gjette, så tror jeg nedgangen allerede er i gang nå i mai. Det er min beste gjetning. Banksjefer jeg snakket med er forberedt på at det blir røffere fremover, sier han.

Laveste på sju år

Tall lagt frem de siste månedene viser at boligmarkedet er i ferd med å kjøle seg kraftig ned. Den nominelle prisveksten i april var 0,5 prosent, det laveste aprilveksten på sju år. 

Nyboligsalget er dessuten ned åtte prosent i årets fire første måneder. Samtidig er boligbyggingen kraftig opp.

Det er spesielt den kraftige boligbyggingen som gjør at Andreassen nå venter en boligprissmell. Han viser til at det nå bygges nesten 40.000 boliger i året til en befolkning som vokser mindre enn før.

- Normalt har byggingen ligget nærmere 25.000 boliger i året. Dagens byggetakt er for høy. På en eller annen måte må byggingen ned, sier han.

Andreassen er ikke den eneste som bekymret seg for kombinasjonen av kraftig boligbygging og lavere befolkningsvekst. 

Storbanken Goldman Sachs trakk i en fersk analyse frem Norge som én av fem markeder som var utsatt for et boligpriskrasj i tiden fremover. Begrunnelsen var ifølge Finansavisen den samme som Andreassens; I Norge bygger vi flere boliger enn befolkningsveksten burde tilsi.

Eiendomsbransjens fremste talsmann, administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge, uttalte dessuten fredag at det kan komme et boligprisfall i Oslo utover sommeren og høsten.

Venter to rentekutt

I økonomikretser er den tekniske definisjonen på en korreksjon et prisfall på ti prosent eller mer. Hvorvidt fallet blir så stort, mener Andreassen blant annet avhenger av Norges Bank. 

Han tror sentralbanken kan komme til å kutte renten to ganger for å demme opp for det kommende boligprisfallet.

Styringsrenten er i dag på rekordlave 0,50 prosent, så to kutt vil innebære at renten kuttes til 0,0 prosent.

- Ett rentekutt vil neppe være nok , siden bankene er forsiktige og vil ha høyere marginer, sier han.

Selv om Andreassen venter lavere boligpriser i tiden fremover, tror han ikke på et boligkrakk, der prisene kan nesten halvere seg. 

- Historisk sett så skjer de verste prisfallene når bankene blir sittende på tusenvis av boliger som de pumper ut i markedet til en lav pris. Så ille tror jeg ikke det kan gå i Norge. Vi får ikke et krakk, men en korreksjon. Det skulle bare mangle etter 20 prosent prisvekst i Oslo i flere år, sier han.

- Uenig

Men det er samtidig mange som er uenig med Andreassen. Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentene, mener ikke at det er boligbyggingen, men de allerede høye prisene som har forklarer utflatingen i boligprisene.

- Grunnen til at vi ser et litt svakere prisvekst nå, er at det nesten ikke selges boliger under tre millioner kroner i Oslo. Når man tar høyde for kravet om kun fem ganger inntekt i lån, sier det seg selv at prisveksten er begrenset, sier han til Nettavisen.

Han avviser fullstendig at vi nå bygger for få boliger.

- De siste årene har vi hatt en ekstrem prisvekst i Oslo, fordi vi har bygd for lite boliger. Jeg mener nivået vi ligger på nå er riktig. Ingenting tyder på at prisveksten skal gå dramatisk ned. Problemet nå er snarene for få nye boligprosjekter, sier Jæger.

Mindre negativ

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets tror også boligmarkedet skal kjøle seg ned. Hun er likevel ikke like negativ som Andreassen.

- Fremover vil boligprisene i beste fall flate ut. Mer sannsynlig er det at de skal falle litt, sier hun til Nettavisen.

Hun mener det er flere faktorer som taler for et svakere boligmarked, inkludert veksten i boligbyggingen.  Men hun tror ikke på et stort boligprisfall.

- Norske husholdninger har ikke lånt over evne og bankene er solide og kan tåle også eventuelle tap. Selv om vi får et prisfall, får vi ikke en systemkrise, sier hun.

Hun tror imidlertid det er en viss sjanse for at vi får to rentekutt, slik Andreassen spår.

- Hvis boligprisfallet blir mer enn fem prosent, og det samtidig går utover forbruket, kan Norges Bank bli bekymret. Da kan vi få ett og to rentekutt. Men jeg tror ikke at det vil skjer, sier hun.

Artikkeltags