Gå til sidens hovedinnhold

Tror på høyere boligpriser: – Dette er litt overraskende i lys av at boligmarkedet har vært litt tregt en stund

Artikkelen er over 2 år gammel

Halvparten av nordlendingene tror at det vil lønne seg å investere i bolig i dagens marked. Mange er villig til å bruke forbrukslån for å finansiere kravet til egenkapital.

Troen på boligmarkedet er sterk i hele landet. Det viser Gjensidiges samfunnsundersøkelse, som er utført av Ipsos. I samtlige fylker mener mellom 41 og 57 prosent av de spurte at boligkjøp vil være en god investering i dagens marked. I Nordland er andelen 50 prosent.

– Dette er et spennende resultat, og litt overraskende i lys av at boligmarkedet har vært litt tregt en stund, sier Andreas L. Ulvær, som er daglig leder hos eiendomsmegleren Gjensidige Bolighandel, i en pressemelding.

Mange planlegger å kjøpe bolig

Undersøkelsen viser at sju prosent av nordmenn er helt sikre på at de vil kjøpe bolig i løpet av to år. Det tilsvarer at cirka 170.000 regner det som sikkert at de vil kjøpe bolig. I tillegg er det over 400.000 som vurderer å kjøpe ny bolig i løpet av to år.

Blant dem som er yngre enn 30år vurderer nesten halvparten å kjøpe bolig.

– Vi vet at psykologi har stor betydning for etterspørselen etter bolig, og dermed boligprisene. Når så mange oppgir at de er interessert i å kjøpe bolig kan det tyde på at vi vil se høy boligomsetning i årene som kommer, sier Ulvær.

Mange vil bruke forbrukslån

Bankene må normalt kreve minst 15 prosent egenkapital for å gi lån til kjøp av bolig. De klart vanligste kildene til egenkapital er sparepenger og salg av egen bolig.

Les også

Ingrid pusser opp og innreder på lavbudsjett: – Gjenbruk syns jeg er fascinerende

 

Men undersøkelsen viser også at mange er villig til å benytte forbrukslån eller kredittkort for å finansiere egenkapitalen. Blant de under 30 år oppgir ni prosent at de ville bruke slik gjeld for å oppfylle egenkapitalkravet.

– Førstegangskjøperne har ikke noen bolig de kan selge, og mange har ikke nok sparepenger til å dekke egenkapitalkravet. De som ikke kan låne penger av foreldre kan da oppleve at forbrukslån er den eneste billetten inn i boligmarkedet, sier Ulvær.

Bankene har ikke lov til å akseptere forbrukslån som egenkapital, men Ulvær påpeker at dette er vanskelig å kontrollere i dag. I løpet av neste år ventes det at bankene vil få tilgang til gjeldsregistre, som vil vise om lånesøkerne har forbrukslån.

Les også

Flere leiligheter i det sentrumsnære borettslaget står fortsatt usolgt

Les også

Kjetil og Lena lever i konstant frykt for at huset de bor i skal bli tatt av ras: – På dager med mye nedbør tør vi ikke være hjemme

 

 

Kommentarer til denne saken