Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån


Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto:

Av
DEL

Bankbransjen frykter et prishopp både for boliglånskunder og banker dersom EU pålegger bankene å manuelt taksere hver eneste bolig for å kunne gi boliglån.

Finans Norge advarer mot en nytt forslag fra Det europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA) som innebærer manuell taksering av boliger for at bankene skal kunne gi eller refinansiere boliglån.

– Det vil medføre betydelige kostnader både for bankene og boliglånskundene, bli en brems i det gode digitaliseringsarbeidet som nå skjer i og rundt finansnæringen. Det vil også få negative samfunnsmessige konsekvenser, sier forbrukerpolitisk direktør Gry Nergård i Finans Norge til NTB.

I dag støtter banknæringen seg på statistiske data for verdsettelse av eiendom. Det mener Finans Norge er et godt nok verktøy.

Ifølge EBAs forslag er ikke dette tilstrekkelig. Ifølge forslaget må banken i fremtiden oppdatere boligens verdi ved manuell befaring av for eksempel en takstmann for å kunne innvilge eller refinansiere lån.

– Dette vil få store konsekvenser for bankene, som i dag i stor grad benytter objektive og avanserte eiendomsdata i forbindelse med for eksempel refinansiering av boliglån, sier Nergård.

Finans Norge mener forslaget også kan føre til en ugunstig «innlåsingseffekt» hvis kostnadene øker. Kunder kan kvie seg for å gjøre et bankbytte ved for eksempel refinansiering eller for å konkurranseutsette boliglånet sitt på grunn av økte kostnader, mener organisasjonen.

– Dette vil påvirke forbrukeres muligheter til å ta gode valg og samtidig påvirke konkurranse i markedet, sier Nergård.

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier at det ikke er grunn til å frykte det nye EU-forslaget.

– I Norge har vi så gode data for verdivurdering av eiendom at jeg anser ikke dette som relevant for oss, uansett om EBA skulle komme fram til at de vil anbefale det, sier Jensen til NTB.

(©NTB)

Artikkeltags