Gå til sidens hovedinnhold

Brannvesenet i Rana: Disse grepene bør du ta for å sikre at du og dine får en trygg jul

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er i et innlegg på Rana kommune sine hjemmesider, feierinspektør Bjørn Kvitnes i Brann- og Redningstjenesten, lister opp gode råd til de som ønsker å unngå brann i jula.

Jula er som kjent høysesong for brann, og det er mange brannfarer i hjemmet i desember med stor aktivitet på kjøkkenet, fyring i peisen, levende lys og mange andre dekorasjoner.

Brannvesenet i Rana ber deg derfor om å følge disse tipsene til enkle grep for å redusere brannfaren i jula.

Sjekk røykvarsleren

Røykvarsleren vekker deg i tide hvis det begynner å brenne. Sørg for at den fungerer ved å bytte batteri, støvsuge varsleren minst en gang om året og test jevnlig om den fungerer. Røykvarsleren bør byttes hvert tiende år, eller hvis du mistenker at den ikke fungerer.

Vær våken på kjøkkenet

Det er høy aktivitet på kjøkkenet i jula. Gå aldri fra komfyren mens du lager mat og unngå å lage varm mat hvis du er beruset.

Komfyrvakt redder liv hvis uhellet allikevel er ute. En komfyrvakt kutter strømmen automatisk hvis det oppstår en brannfarlig situasjon på komfyren. Det finnes slikt utstyr du enkelt kan montere selv.

Det er en god regel å rengjøre filteret i kjøkkenvifta før julestria braker løs. Gammelt fett i filteret tar lett fyr og gjør at flammer lett sprer seg.

Ha alltid lokket til gryta framme under frityrkoking, slik at du kan kvele flammene hvis det tar fyr. Du bør også ha andre slokkemidler lett tilgjengelig. Husk - bruk aldri vann på brann i olje.

Bruk brannsikre dekorasjoner

Levende lys og brennbart materiale hører ikke sammen. 

Det er dessverre en økende trend at levende lys plasseres i brennbare dekorasjoner. Vi ser stadig oftere at dette fører til brann. Mose, granbar og kongler er fint til dekorasjon, men tar lett fyr og brenner godt. Hold derfor levende lys i trygg avstand fra slike materialer.

Selv om du har gode vaner og aldri forlater levende lys, kan en plutselig hendelse ta bort oppmerksomheten. 

Slå av lyslenker og juletrelys om natten

Hvis en eller flere lyspærer slutter å virke, lyser de andre med økt styrke. Dette kan føre til at brennbart materiale i nærheten tar fyr.

Sørg for at juletreet har nok vann

Mange foretrekker fortsatt ekte gran som juletre. De fleste har nok erfart at treet ganske snart begynner å miste nåler hvis det ikke får vann. Men et uttørket tre, øker også brannfaren. 

Dersom treet tørker ut, blir det svært lett antennelig og hele treet kan ta fyr i løpet av sekunder. Kapp av de nederste centimeterne av stammen før du setter treet i juletrefoten og ha i vann med en gang. Hvis stammen er tørket ut, tar ikke treet opp vann. Sørg for å fylle etter med vann etter hvert.

Kommentarer til denne saken