Da er det nemlig Røykvarslerens dag. Det er dagen batterier skal byttes, og røykvarslere skal testes i alle hjem.

– Norge ligger på topp i verden når det gjelder boligbranner. Det sier brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring. Samtidig viser undersøkelser fra Aksjon boligbrann at 500.000 nordmenn legger seg om kvelden uten en fungerende røykvarsler i huset.

Uten batteri

- Altfor ofte ser vi at røykvarsleren ikke virker, enten fordi batteriet er dødt eller fordi den ikke har batteri i det hele tatt, uttaler Skjerping. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har påvist at hver fjerde av de som har omkommet i boligbranner de senere årene ikke hadde røykvarsler, eller at den ikke virket.

Røykvarsleren på bildet stammer fra en brann i en eldre enebolig.

- Brannen ble heldigvis oppdaget fra et nabohus, og naboen fikk vekket beboeren før det gikk helt galt. Huset fikk imidlertid store materielle skader, forteller Skjerping. Det var bare en røykvarsler i huset, og den manglet altså batteri.

- Om ikke naboen tilfeldig oppdaget brannen, kunne dette blitt en dødsbrann i statistikkene, sier han.

Ta forholdsregler

Desember er den måneden i året med flest boligbranner. Vi bruker mer strøm enn vanlig og fyrer i peisen. Mange av julebrannene skyldes tørrkokte gryter på komfyren. Også uforsiktig bruk av levende lys og de mange elektriske smålysene i adventstjerner og juledekorasjoner forårsaker branner i norske hjem hvert eneste år.

 

- Da er det viktig at vi tar noen forholdsregler. Skru av belysningen om natten og når du ikke er hjemme – og sjekk at røykvarsleren virker. Røykvarsleren er det viktigste livreddende tiltaket du har hjemme, sier Skjerping.

Han anbefaler også å seriekoble røykvarslerne slik at alle i boligen varsles samtidig.

Test med røyk

For å sikre deg og familien bør du teste med røyk. Du kan holde noe som ryker, som en spesialfyrstikk, en liten gassflaske beregnet til slik testing, eller et telys du nettopp har blåst ut, under røykvarsleren. Begynner den å pipe av seg selv, vet du at den fungerer.

- Trykker du bare på knappen, tester du nemlig bare at det er strøm i batteriet, ikke om den slår ut om det brenner, påpeker Odd Magne Skjerping.

Alle hjem skal ha minst én godkjent røykvarsler i hver etasje, og riktig plassering av røykvarslere er svært viktig for hvor raskt de reagerer på røyk.

- Det er et krav at røykvarslere skal kunne høres tydelig fra alle soverom, selv når alle dører er lukket. Dette bør du teste ut, sier Odd Magne Skjerping. Optiske røykvarslere er anbefalt, og er blitt mest vanlig, den «ser» røyk og varsler raskest, mens den ioniske «lukter» røyk. (ANB)

Røykvarsleren er det viktigste livreddende tiltaket du har hjemme.

Odd Magne Skjerping, brannekspert i Frende Forsikring